До момента спасителната операция за кораба „Вера Су”, който заседна край Камен бряг на 20 септември, ни струва около 2 милиона лева", съобщи пред журналисти във Варна транспортният министър Христо Алексиев.

Той уточни, че следващата седмица тези разходи ще бъдат предявени към застрахователите.

След като беше провлачен от скалите пред местността Яйлата до варненското пристанище, сега корабът е преместен в кораборемонтния завод "Терем", за да бъдат затворени пробойните по корпуса му, а след това той ще бъде поставен на кей, съобщи Дарик.

В момента корабът всеки ден генерира допълнителни разходи по източването на вода от него, каза още министър Алексиев.

Според него собственикът на "Вера Су" се отказва от плавателния съд, но България е поискала писмено потвърждение за това.

"Има процедури, които трябва да се извървят, каза той. Това е правен въпрос, но сме предприели стъпки, за да придобием собствеността върху плавателния съд. От там нататък продажбата на кораба е допълнителна гаранция, че всички разходи на държавата ще бъдат покрити".

„Вера Су“ заседна в скалите край защитената местност Яйлата, след като е пропуснал да направи маневра. На борда си корабът превозваше 3 хил. т. карбамид (урея) за девненския завод "Агрополихим".

Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври, а в края на месеца беше проведена сложна спасителна операция за изтеглянето на кораба.