Само ден след като успя да пласира нестандартна емисия Държавни ценни книжа със срочност от 3,5 години, Министерството на финансите обяви, че подготвя нов дълг - отново за 500 млн. лв., който трябва да бъде набран през следващата седмица. Валери Белчев и неговият екип отново се обръщат към нетрадиционното, като този път срочността ще бъде за 7,5 години. По принцип държавата тегли заеми с падежи до 5 или 10 години. 

Ако и този дълг мине успешно, то тогава сметките ще покажат, че служебното правителство е пласирало 5 емисии за по 500 млн. лв. Това означава, че от началото на годината страната е поела тежест от 3,3 млрд. лв. досега, а с другата седмица ще стигне до 3,8 млрд. лв. 

И макар че дълговете на правителството се използват за политически атаки от основния му опонент ГЕРБ, трябва да е ясно, че таванът на дълга от 4,5 млрд. лв. за 2021 г. е записан именно от финансовия министър на Бойко Борисов - Кирил Ананиев. Освен това правителството на Борисов бе записало и по-висок дефицит, който именно се финансира с поетите дългове. 

Интересна обаче е стратегията на кабинета за срочността на дълговете. Последните седмици показаха, че 5 и 10-годишните емисии постоянно покачват своята доходност (тоест лихвата, която България ще плати, когато върне парите) и затова се опитват нови варианти. Вчера тази стратегия успя и доходността бе намалена до 0,13%, при 0,27% при предпоследната 5-годишна емисия. 

Факт е, че засега МФ се сдържа да излезе на международните пазари, където да изтегли по-голям заем накуп. Това вероятно е свързано със страха от допълнителен инфлационен натиск и с опасението, че инвеститорите ще реагират негативно на политическата ситуация у нас. 

Припомняме, че дългът може да бъде изтеглен до тавана, за да се гарантират средства и за догодина, когато идват големи падежиращи плащания по предишни задължения. Все още не е ясно дали новият парламент ще успее да изготви и приеме бюджет за 2022 г.