"Пречупихме вълната! Броят на заразените намалява, на ваксинираните се увеличава, на постъпилите в болницата намалява".

Това се похвали министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в ефира на Нова тв.

По думите му "хората приеха, че това върши работа и го спазват".

Според Кацаров обаче наложените в момента мерки трябва да продължат "докато не се ваксинира по-голямата част от населението". "Има страни, в които има принудителна ваксинация, в Италия не можеш да ходиш и на работа. Това нещо рано или късно ще стигне и в България", каза още Кацаров, като не уточни дали има план за по-голямо затягане на мерките.

На настойчивите въпроси на водещите заяви само:

"В този момент това не се налага. Няма нужда да задължаваме никой, ако разберем, че това е правилният подход".

"Не може да бъде изключено през февруари да има пета вълна. Да използваме прозореца и да се ваксинираме масово", призова министърът.

"Ние не заложихме на страха - да уплашим хората, за да ги манипулираме. През цялото време залагахме на доброто. Направихме възможното. Стремяхме се през цялото време да не затворим страната. Това е най-тежката вълна от досегашните – с щам, който се разпространява най-бързо и въпреки това успяхме да го пречупим без локдаун", похвали се отново.

И отчете, че сега леталитетът е по-нисък – 3,5 при 4,5-4,3 при предходните вълни.

"Но при 25% ваксинирани хората ще почиват", заяви Кацаров (всъщност ваксинирани са под 24% от населението, по последни данни на Единния ваксинационен портал).

Все пак, след 10-ина дни кривата на смъртността щяла да слезе надолу, твърди той.

Оказа се, министърът не може да отговори на въпроса защо бе освободен един от заместниците му - Димитър Петров. 

"Ние сме членове на политически кабинет, тук Кодексът на труда и Законът за държавния служител нямат отношение. По всяко време може да бъдеш освободен от длъжност и никой не ти дължи обяснение. Премиерът освобождава, не ми дължи обяснение. Не съм чул да са давани обяснения", заяви само.

Все пак стана ясно, че решението не е било негово, а на премиера Стефан Янев. И нямало връзка с "новините" от болница "Лозенец", чието ръководство служебният кабинет наскоро смени. Става въпрос за обявлението на КПКОНПИ, че новият директор доц. Радосвет Горнев е в конфликт на интереси - подписал сам със себе си споразумение към трудовия си договор. На това Горнев заяви, че ще обжалва решението на антикорупционната комисия.

"Какво да ви кажа. Всеки си носи отговорност за действията", коментира лаконично Кацаров.

Но даде да се разбере, че не може да сложи знак за равенство между едно такова административно нарушение и разкритията, които той сам правеше - за криминални трансплантации при предишното ръководство на лечебното заведение. Но ще освободи ли Горнев - нямало да обсъжда кадрови въпроси по телевизията.

А къде е д-р Ангел Кунчев? - "Д-р Кунчев е в болнични от два месеца, справихме се и без д-р Кунчев. Не знам бил ли е съгласен или не с моите решения, той не беше на работа. Благодаря на д-р Мира Кожухарова".

На финала отговори така на въпроса иска ли да влезе в редовен кабинет: 

"Аз се съгласих да стана служебен министър, за да подкрепя президента Радев в лично му качество – затова, че се изправи срещу мафията в тази страна и да помогна на здравната система според възможностите си. Съгласих се на втори мандат само защото бяхме в разгара на следващата епидемична вълна и щеше да е грозно да се махна, а аз знам как да се справя с нея. Аз не бих участвал в редовно правителство, нямам ангажимет, защото смятам, че то трябва да има визия за реформа. Ако редовно правителство има визия за демонополизация, приватизация на лечебни заведения, здравният министър да не се занимава с джипитата, клиничните пътеки, а с превенциите, такъв тип политика аз бих подкрепил".