При избирателна активност в пъти по-ниска от тази на 14 ноември гласуват днес сънародниците ни в Турция, съобщават пратениците на БНР и БНР. Очаква се активността на балотажа за президент в цяла Турция да бъде между 25 000 и 30 000 души, при 87 000 преди седмица, когато гласувахме и за парламент.

Пратениците на двете обществени медии съобщават за ред причини за ниския интерес, които изтъкват гласоподавателите, с които са разговаряли. 

БНТ се позовава на местните изселнически организации, които посочват, че изборите този път са само за президент и не е проведена агитационна кампания сред хората, нито са им изпращани SMS-и да гласуват, както беше преди седмица.

Както Клуб Z писа, тогава някои гласоподаватели се оплакаха, че са били агитирани чрез съобщения на мобилните си телефони да пуснат глас за една определена партия, като недоумяваха и от къде оттам разполагат с номерата им. За такива оплаквания, но с агитация във Viber, съобщиха по-късно и от Централната избирателна комисия. Ред телевизии, в т.ч. и обществената, пък заснеха как членовете на секционните комисии на практика гласуват вместо избирателя, нещо забранено в закона и в указанията на ЦИК. 

В Истанбул, където има 38 секции и именно там имаше най-много съмнения за нарушения, гласуването до обяд върви без нарушения, но е започнал със скандали. Поводът отново е бил декларациите, които попълват и подписват съгражданите ни зад граница – дали може да са предварително попълнени, или това трябва да се случи в самата секция. Скандалът е бил между наблюдатели дошли от България и членове на секционни избирателни комисии от местната общност. Според указанията на ЦИК обаче декларациите може да са предварително попълнени. 

В двете секции в квартал Авджълар до 15 часа са гласували общо 300 души, значително по-малко в сравнение с предишния вот, като преди седмица техният брой беше около 400 само в една от тях – при това към 13.00 часа, съобщава и БНР. 

В повечето секции в района на Истанбул са гласували по около 50-60 души до ранния следобед. Масово избирателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара през изминалата седмица – посочва радиото.

По информация на „Хоризонт“ изселническите дружества в град Бурса налагат бойкот на вота – причината е напрежението между София и Анкара през последните седмици, протестите пред турското посолство и липсата на каквато и да е осъдителна реакция в България.

Припомняме, че заради агитацията в Турция в полза на една партия и един кандидат за президент, както и заради кадрите от предполагаемите нарушения от 14 ноември и заради новини за държавна агитация, вътрешният министър Бойко Рашков обвини южната ни съседка в намеса във вътрешните ни работи. Последва реакция на Министерство на външните работи, която предупреди властите в Анкара да се въздържат да вземат отношение към българския изборен процес, а вечерта имаше и протест пред турското посолство в София - и до днес неясно от кого организиран. От няколко дни пък автобусите на граничните пунктове с България биват спирани за проверки, като според МВР течала акция срещу контрабандата. Днес пък имаше протест на ГКПП „Капитан Андреево“, което породи напрежение заради появилата се тапа от предимно международни автобуси – а не такива, каращи гласоподаватели у нас.