"Не е за разказване, гледката е страшна, от задното дясно стъкло са скочили от автобуса... Ламарината се е стопила."

Това разказа пред бТВ секретарят на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил през нощта заедно с първите полицаи и пожарникари на мястото на катастрофата край Боснек.

Тази нощ на магистрала "Струма" изгоря автобус, загинаха 45 души, 12 от тях деца. Почти всички са граждани на Северна Македония. Оцеляха едва седмина.

По думите му автобусът е спрял на бензиностанция, която е на само 20 минути път от мястото на трагедията и е изключено шофьорът да е заспал, а „настилката е перфектна“. Все пак той уточни, че по това време е валял, макар и не силен, дъжд.

Според Пиргов вероятно шофьорът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма.

"Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра. Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът. Няма спирачен път", добавя Пиргов.

Пожарът е тръгнал от предната част, като според полицаи е имало туби с нафта при резервните гуми:

„След като работи парното, от там излиза огън (…) Пътят беше осеян с нафта“.

Според Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили. Няма как да се извади тахографът от автобуса, тъй като предната му част е напълно изгоряла:

„Ламарината се е стопила“.