Нова тв разпространи кадри от дрон, от които с голяма степен на вероятност може да се извадят изводи за съприкосновенията и траекторията на македонския автобус, който отне живота на 45 души, включително на шофьора.

Както е известно, със заповед на главния прокурор Иван Гешев разследването е възложено на НСлС - там има специализиран транспортен отдел. Официални данни засега няма, а предстоят и множество експертизи.

Очевидно е обаче, че на мястото в посока на движение самият път завива надясно. Точно там има и отбивка за почивка, която е била отделена с колчета. Дали маркировката - хоризонтална и вертикална, която обозначава "островчето", е била адекватна, е отделен въпрос.

На кадрите е видно, че тези колчета, които би трябвало да се паднат отдясно на автобуса по посока на движението, са пометени. После най-вероятно шофьорът - каквато е типичната инстинктивна реакция, е навил ляв волан.

А ето как изглежда мястото - без пораженията по него, според този архивен кадър:

И така в крайна сметка злополучното МПС се е спряло върху еластичната преграда (мантинела), която отделя двете платна на магистралата. Иначе - най-просто казано - е щял да навлезе в насрещното.

На пръв поглед са реалистични и двете хипотези: дали криволиченето е следствие от избухнал пожар (или взрив), или обратното - машината се е запалила в резултат на последователните удари, тепърва ще се изяснява. 

Траекторията ясно личи и от снимките на БТА:

Горните кадри са с ракурс откъм отбивката за почивка. Виждат се пометените колчета на мантинелата, която дели отбивката и дясната лента.

А тук - още веднъж крайната точка на рейса.

Екипите на БТА и на македонските им колеги от МИА работят съвместно от Благоевград и Струмица, докато отразяват инцидента. Достъпът до информациите на БТА е свободен за всички.