"Аз съм много оптимистично настроен. Имаме толкова много съвпадения, имаме огромно единодушие като визия за България. Всички мерки изглеждат смислени, всички са доста ясни." 

Това заяви днес проектопремиерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на първия кръг политически консултации за съставяне на коалиционно правителство. Самият Петков модерира панела в сектор "Икономика", докато неговият колега Асен Василев правеше същото, но в сектор "Енергетика". Освен ПП в преговорите участват БСП, "Демократична България и "Има такъв народ". 

В продължилите над 3 часа разговори за икономиката стана ясно едно - радикални движения в ориентацията на родното стопанство не се предвиждат. В същото време всички партии се обединиха около нуждата да се върви към икономика на иновациите и високата добавена стойност, да се намалят административните пречки през бизнеса, да се създадат стимули за развитието му, да се стимулират Индустриалните зони и да се реформират държавните предприятия, а не защо - някои от тях и да се приватизират. 

Основният извод - изглежда, че в сектор "Икономика" и четирите политически субекта имат общи приоритетети и разбирателството по тях е почти сигурно.

Дискусията, която се предаваше пряко и можеше да бъде следена от всички български граждани, бе белязана от оптимистичен и добронамерен тон, макар и да изглеждаше малко наивистична за страничните наблюдатели. В началото всичи партиии направиха дълги представяния на своите предложения, после те бяха гласувани едно по едно в няколко отделни графи - такива, по които има пълно съгласие, такива, по които има разминавания и такива, които са на практика част от други работни групи, които, както е вече известно, са общо 18 на брой. 

Предложенията бяха в голямата си част общи, като тепърва експертни групи ще влизат в детайли и ще изчистват готови текстове, които да бъдат предложени в коалиционното споразумение, ако до такова се стигне. 

Предложенията 

Една от най-интересните идеи дойде именно от Кирил Петков, който обяви, че иска България да се превърне във финансов хъб в региона на Балканите, като открие финансови центрове за привличане на мултинационални компании. 

Пълно единодушие бе постигнато около идеята Министерството на икономиката да се преименува на Министерство на икономиката и иновациите. Към него ще бъде прехвърлен и т.нар. Фонд на фондовете. Освен това ПП предлага и създаването на "Борд по иновациите", който да координира процеса между университети и бизнес, който да изгражда дългосрочни стратегии и да насърчава мерки в помощ на иновативни предложения, които носят висока добавена стойност. 

Едно от нещата, по които изглежда има пълен консенсус, е намаляването на административната тежест за бизнеса, а едно от радикалните предложения дойде от ДБ - да се уточнят 100 регулаторни режима, които пречат на работодателите да се развиват и всеки ден, през слеващите 100 дни, по един от тях да бъде премахван. 

Очаква се внимание да бъде обърнато на създаването на общи продукти между ББР и Българската агенция за експортно застраховане, така че да помогнат максимално на малките и средни предприятия да излязат в големи пазари. 

Едно от малкото категорични и конкретни решения е следното - Българската банка за развитие няма да бъде приватизирана. 

Няма спорове и по продължаването на програмите в помощ на бизнеса в пандемията - 60/40, 80/20 и "Запази ме". 

Що се отнася до държавните фирми - там консенсусът е, че преди да се мисли за приватизацията на някои от тях, те първо трябва да бъдат оздравени, за да влезе страната в по-добра позиция в преговорите. Стана ясно обаче, че приватизация на някои от дружествата няма да има. 

Разграждането на касички като ДКК например не е ясно дали ще има. Вероятно това ще бъде уточнено в експертните групи. 

Всички се обединиха около идеята, че българската икономика трябва да бъде освободена от мерките против вируса, когато ваксинацията дръпне (по 40 000 на ден например), като тук се включат и броя на хората с имунитет. 

Интересно бе, че Любомир Каримански от ИТН предложи да се изготвят мерки срещу инфлацията като парична политика, но това е на практиа невъзможно в условията на Валутен борд. 

Изводите 

Икономика, ориентирана към иновациите, нулева корупция, широко развити индустриални зони, децентрализация и ускорен бум на чужди инвестиции - това са основните приоритети около, които се обединяват партиите. 

Проблемите обаче остават - например какво ще се прави с данъците и концесиите. Това обаче вероятно ще бъде решавано в сектор "Финанси", среща за който ще бъде направена в събота. 

Преговорите продължават. 

Очаквайте подробности!