Европейската агенция по лекарствата получи заявление за разрешение за употреба на Lagevrio (търговското наименование на молнупиравир) за лечение на пациенти с COVID-19. Това се посочва в изявление на ЕМА, предаде ТАСС, цитирана от Фокус.

"ЕМА ще оцени ползите и рисковете от Lagevrio по ускорен график и може да даде своето становище в рамките на няколко седмици, ако предоставените данни са достатъчно пълни и демонстрират ефикасността, безопасността и качеството на лекарството", се казва в разпространения от агенцията текст.

Lagevrio е създаден от американските компании Merck и Ridgeback Biotherapeutics.

На 19 ноември европейският регулатор издаде препоръка за употребата на лекарството. В съответствие с нея препаратът може да се използва за лечение на възрастни пациенти, които не се нуждаят от кислородна поддръжка и са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма на коронавирусна инфекция.

Лекарството трябва да се прилага възможно най-скоро след откриване на заболяването и не по-късно от пет дни след появата на първите симптоми. Не се препоръчва за бременни жени.

Издаването на препоръка за лекарство, което не е одобрено в ЕС, EMA обясни с необходимостта от подкрепа на националните органи, които могат да решат да използват Lagevrio, преди да издадат разрешение за употреба, например при спешни обстоятелства, като например увеличението в заболеваемостта и смъртността от коронавирус