Човешка грешка и опасна мантинела - това е основната версия за катастрофата с македонския автобус по АМ "Струма".

Един пътник от автобуса липсва - няма го сред труповете, не е и в болница. 

Гешев нареди проверка на пътната сигнализация на всички магистрали и първокласни пътища с международни експерти. 

Това са основните акценти от пресконференцията на прокуратурата днес по повод трагедията, при която загинаха над 40 души предимно от Република Северна Македония. 

 
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че по делото няма нито един очевидец. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса, които са били будни към момента на инцидента и дали точни показания. Разпитват се още двама в “Пирогов”.

"Аутопсиите вече са готови. Показват, че всички са загинали от задушаване вследствие пожара, в дихателните пътища са намерени сажди, а не от травми по време на катастрофата", каза Сарафов.

Екип от трима прокурори и шестима следователи работят по инцидента под ръководството на Мариян Маринов, следовател от Националната следствена служба. Следовател и прокурор утре заминават за Скопие, където ще получат изготвените ДНК профили на роднини на пострадалите граждани, за да се съпоставят с тези от починалите хора. 

"Туби с гориво не са пренасяни - има три туби с остатъци от нафта, не са били пълни и не са се възпламенили, пожарът не е възникнал от тях", каза Борислав Сарафов.

Версията за терористичен акт е била също проверявана, но няма наличие на взривни вещества т.е. не става въпрос за това.  Ще се търси дали има техническа неизправност по ходова част, кормилна уредба.

"За момента водеща версия се очертава за човешка грешка. Относно репортажите за лоша пътна маркировка - към момента мнението е, че организацията на движението в посочения участък е зле организирана, тази мантинела е способствала за инцидента, тя е опасна", каза зам. главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев е наредил да се направи проверка на пътната сигнализация на всички магистрали и първокласни пътища у нас с международни експерти и при наличие на подобни участъци, ще се търси наказателна отговорност.

Говорителката на Гешев - Сийка Милева, разказа, че липсва един пътник, който не е сред труповете, не е и сред ранените в "Пирогов". Този казус възникна, когато Милева разговаряла с един от пациентите в болницата, който с чук счупил прозореца. Той обаче заявил, че оттам са се спасили 8 души, а не седмина, колкото се намират в "Пирогов" в момента. В автобуса са открити 44 трупа, седмина са в болница, липсва един съгласно документите за пътуващите, но може да се е прехвърлил в някой от другите автобуси. 

"Предната врата на автобуса в момента на удара изхвърча, но там възниква пожарът и оттам не може да се излезе. Всички се насочват към задната врата, но тя е затисната от мантинелата", обясни следователят Мариян Маринов. Това е и причина за големия брой жертви. 

Имало е спирачен път - вероятно причина за запалването е стърженете на дясната мантинела по асфалта, което е причинол кълбо от искри и запалване на течностите в автобуса.