Историята ни учи, че на гениално „откритие“ може да се натъкнеш докато се киснеш във ваната. Или пък да те порази като привлечена от гравитацията ябълка.

В началото на The Sando Shop* бе кюфтето.

„От доста време искахме да отворим нещо, което ние да си работим. И така една късна вечер преди около година получих обаждане от Влади, който държеше сандвич с кюфте с ръка и ми сподели за тази идея. Отговорих му кратко и ясно: „Действаме“.

Това ни разказва Петър Тодоров, който заедно с Владимир Тодоров (фамилиите им са съвпадение, нямат роднинска връзка) през септември 2021 г. отварят единственото по рода си заведение за бързо хранене с японска кухня на булевард „Патриарх Евтимий“ 14 в София.

Сандо или несандо – това е въпросът

Менюто на The Sando Shop предлага богата палитра от любимите сандвичи на народите от Югоизточна Азия – свинско катсу, тамаго сандо (за вегетарианците – яйчена салата с трюфел и див лук), сандо с карамелизирани гъби и менчи бургер.

Логото на The Sando Shop.

„Но нашият бестселър е пилешкият катсу“.

Той се състои от пържено пиле в леко пикантен сос, колсло и специален „сандо“ сос. Както казва Исак Нютон - "Истината се намира в простотата".

Хлябът се пече на място всеки ден, затова е пухкав и леко сладнеещ. Домашно производство са и месото, бульонът и сосовете.

Тези от вас, които искат да пробват нещо по-стереотипно „азиатско“, може да разгледат частта в менюто, отбелязана като „Несандо“. Много популярен избор е „Не точно рамен“ – мисо рамен с бавно сготвено свинско, зеленчуци, рохко яйце, яйчни нудли и добруджанска саламурика.

„Не точно рамен“ е наша версия на класическата японска супа. Нямаше как да не я включим. Много обичани са също хлебчетата на пара и пържените хлебчета“.  

We ain’t got ketchup

Интересът към The Sando Shop е много голям, въпреки пандемията. Не е нужно да сте самурай-готвач, за да разберете, че успехът не се дължи само на една гениална мисъл, на едно сготвено кюфте - на правилното време и правилното място. Трябва да знаете и какви ги вършите.

Владимир е учил в Академията HRC, работил е в САЩ и Белгия, печелил е и наградата "Готвач на България". Петър също има опит в чужбина – като готвач в Нидерландия. Преди The Sando Shop да отвори врати двамата са работили заедно в елитен столичен ресторант.

Когато посетите заведението, без съмнение ще забележите неоновия надпис на стената We ain’t got ketchup („Ние нямаме кетчуп“). Това не е необоснована претенция. The Sando Shop не е поредното заведение за бързо хранене, отворено от ентусиаст, който миналото лято на Созопол се е научил да обръща кебапчета.

Клиентите на The Sando Shop са посрещани и от прочутите японски котки Манеки Неко.

Затова, когато следващия път се разхождате из центъра на София и гладът неумолимо ви настигне, не се поддавайте за пореден път на фалшивата дилема – американски бургер или арабски дюнер. Съвсем наблизо български самураи изкусно кълцат месо и приготвят сандвичи (и „несандвичи“), достойни за трапезата на японския император.

*"Сандо" означава "сандвич" на японски.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).