Името на новия вариант на коронавируса Омикрон създава известно объркване. 

През май Световната здравна организация обяви, че ще използва букви от гръцката азбука, за да именума нови варианти. И така да избегне стигматизиране и дискриминация с названия, свързани с определени държави, области или народи. Делта вариантът дълго беше наричан индийски, преди това се говореше за британски, бразилски и т.н. Първият вариант, открит в Китай, стана известен като ухански.

Делта е най-известният и доминиращ през последните месеци. Имаше след това някои други като Епсилон, Йота, Ламбда, Мю.

Така след като преди седмица беше изолиран нов вариант в Южна Африка с научното име B.1.1.529, се очакваше, че СЗО ще избере за него следващата буква от гръцката азбука - Ну.

 Гръцката азбука е с 23 букви. Източник CNN

Обаче изборът беше Омикрон.

Обяснението от СЗО в мейл до Си Ен Ен:

"Ну лесно може да се сбърка с "new' (нов), а буквата Кси (XI) беше пропусната, защото е твърде разпространено малко име (китайско). Най-добрите практики на СЗО са свързани с това да се избягва причиняването на обида на културни, социални, регионални, професионални групи".

Всъщност при Кси, макар и с различно произношение, но изписвана по един и същи начин на латиница, една от първите асоциации е с името на китайския държавен лидер - Си Цзинпин.

Китай, където за първи път в Ухан беше изолиран новият коронавирус, се опитва всячески да се дистанцира от тази си "слава". Пекин яростно отхвърля всякакви подозрения за произхода на вируса. Възпрепятства и дейността на експерти на СЗО, които на място се опитваха да стигнат до повече информация по темата.

Гръцката азбука има само 24 букви. Остават още 9 за евентуални нови варианти. Следващата е Пи. Но и тя вероятно ще бъде пропусната заради наложената ѝ употреба с числото Пи.
 
.