Присъединяването на България към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите на гражданите.

Това мнение изрази днес пред бТВ гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. 

Припомняме, че през миналата година България стана част от механизма ERM II, по-известен като чакалнята на еврозоната. Плановете на БНБ и на родните правителства са за влизане във валутния съюз на 1 януари 2024 г. 

"Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес", подчерта Радев своята теза. 

По думите му, и БНБ, и Министерството на финансите са готови да извършат големия по обем работа, който предстои през следващите две години, но припомни, че политически рискове си остават. Радев все пак бе и достатъчно предпазлив, за да не прави категорична прогноза за това дали България наистина има шанс да се влезе в еврозоната през 2024 г. Според повечето експерти, това е по-скоро пожелателна дата и на София ще й бъдат необходими още няколко години. 

Радев за пореден път обеща, че България ще влезе в съюза единствено при настоящия разменен курс на лева и еврото - 1.9553. 

Преходният период ще бъде доста къс - около месец, припомни Радев. Това означава, че двете валути ще могат да се ползват едновременно само около 30 дни. През това време цените на стоките и услугите ще се изписват и в двете валути, но най-вероятно, заради сложността на процеса, това изписване ще важи около шест месеца преди влизането на еврото у нас. Така и гражданите ще могат да видят кои търговци опитват да спекулират с цените чрез метода на закръглянето към по-високата сума. 

Очаквано - гуверньорът на БНБ не подмина темата за правилата за влизане и дали България отговаря на тях. Към момента от трите правила - за инфлация, дълг и дефицит, единствено дългът е в допустими стойности. Според Радев обаче , дефицита в бюджета на хазната е в добри изходни позиции и при добро управление в следващите години, той би трябвало да бъде консолидиран под прага от 3%. 

Относно инфлацията - управителят на БНБ прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата 2022 г. 

Иначе, Радев говори и за актуалната тема с високите цени на жилищата у нас. БНБ официално смята, че имотен балон у нас все още няма, но днес гуверньорът призна, че ставаме свидетели на такъв тренд. Тенденцията е проблемна не само за купувачите, но и за икономиката като цяло и Димитър Радев призна, че БНБ отчита този факт и че наблюдава пазара.