Медийният магнат в Хонконг Джими Лай и други двама видни активисти бяха признати за виновни за участие в бдение през юни 2020 г. за отбелязване на клането на площад Тянанмън през 1989 г.

Лай, Гуинет Хо и Чоу Ханг Тунг бяха осъдени за подбудителство и участие в незаконното събрание.

Те бяха сред хилядите, които се противопоставиха на забраната и взеха участие в бдението - обвинени бяха повече от две дузини политици и активисти.

Триматаото бяха последните осъдени, тъй като избраха да оспорят обвиненията. По време на процеса те насояваха, че са запалили свещи по време на бдението по собствена воля и не са "подбуждали" други да се присъединят към неразрешения митинг.

Съдия от окръжния съд Аманда Уудкок обаче отхвърли аргументите като "откровено безсмислени" и каза, че участието им "е акт на неподчинение и протест срещу полицията".

Те ще бъдат осъдени на 13 декември и ги грозят до пет години затвор за обвинение в участие в незаконно събрание.

Кои са тримата активисти?

Лай е основател на вече несъществуващия вестник Apple Daily в Хонконг и е един от най-видните поддръжници на продемократичното движение в града. Той беше хвърлен в затвора по-рано тази година за участие в продемократични протести.

Хо е бивш журналист, понастоящем - опозиционен политик. Чоу е бивш адвокат и заместник-председател на вече несъществуващия "Хонгконг Алианс" - групата, която организира бдението всяка година. И двамата са поставени зад решетките. Срещу тях са повдигнати множество обвинения, включително и за нарушение на спорния закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг миналата година.

За какво беше бдението на Тянанмън?

Бдението се провежда в Хонконг от десетилетия, като често привлича десетки хиляди участници, които се събират, за да отбележат годишнината от разгрома на китайските войски над мирните демократични протести на площад Тянанмън в Пекин на 4 юни 1989 г. 

Хонконг бе едно от малкото места в Китай, където все още можеше да се отбелязва инцидентът или дори да се говори за него. Темата е табу в континентален Китай, който забранява всякакви събития, отбелязващи репресиите, и изтрива коментарите в социалните медии, в които се споменават.

Но през 2020 г. властите в Хонконг забраниха бдението за първи път от 30 години, позовавайки се на ограниченията заради COVID-19. Активисти обвиниха длъжностните лица, че са се подчинили на натиска от Пекин.

Десетки хиляди хора се противопоставиха на забраната да присъстват на бдението на 4 юни 2020 г., като събориха барикади, които бяха издигнати около парка Виктория в Хонконг.

Забраната за бдението продължи тази година и се наблюдаваше по-скромен по размери протест.