Срокът за оценка на българския национален план за възстановяване и устойчивост е удължен с два месеца, съобщи говорителката на Европейската комисия Ариана Подеста.

Първо ЕК се е съгласила на удължаване с един месец. По-късно е склонила на второ удължаване, отговори Подеста на журналистически въпрос.

„Обичайно е да водим диалог с държавите по представените планове, но няма да навлизам в подробности, защото ЕК няма такъв обичай“, каза говорителката.

Чрез удължаването Комисията дава общо два допълнителни месеца за оценка на плана. Така се осигурява възможност за изчистване на всички въпроси за обмен на допълнителна информация. Освен това удължаването на срока за оценка на плановете е допустимо според регламентите на ЕС.

България представи плана си на 15 октомври. Ако бе спазен двумесечният срок, оценката щеше да бъде направена до 15 декември.

Същевременно днес Министерството на правосъдието стана първото ведомство, което реагира на острите критики. От там заявяват:

"Министерството на правосъдието е готово с корекцията по техническите и редакционни коментари на ЕК в плана за възстановяване и устойчивост по темата с върховенство на закона"

И допълват, че коментарите на ЕК са "от технически и редакционен характер" - т.е. съвпадат с предоженията на самото правосъдно министерство.

Оттам казват още, че отразяват "съгласието си с направените коментари на Европейската комисия и информираме, че основната част от тях са приети, отразени са в съответните документи и ще бъдат изпратени на Министерския съвет в рамките на днешния ден".

Ето и оригиналото съобщение от МП:

Министерството на правосъдието е готово с корекцията по техническите и редакционни коментари на ЕК в плана за възстановяване и устойчивост по темата с върховенство на закона

На 6 декември 2021 г. в Министерството на правосъдието постъпиха коментари от Европейската комисия по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Министерството на правосъдието заявява, че коментарите на Европейската комисия в частта относно реформата за върховенството на закона и по-точно по отношение на ефективното наказателно производство, повишаването на отчетността и въвеждането на ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и въвеждане на ефективна годишна отчетност на разследванията и осъдителните присъди по дела за корупция, са от технически и редакционен характер. Те не влияят съществено върху изготвените на предходен етап от Министерството на правосъдието предложения.

Отбелязваме съгласието си с направените коментари на Европейската комисия и информираме, че основната част от тях са приети, отразени са в съответните документи и ще бъдат изпратени на Министерския съвет в рамките на днешния ден.