Бебето Сара, което живя 2 години без гражданство, най-после ще получи български лични документи, въпреки факта, че родителите й са българка и британка. Това реши Съдът на Европейския съюз с решение по преюдициално запитване на Административния съд София-град.

Малкото момиче, което в момента живее в Испания с двете си майки, не получи от Столична община акт за раждане - защото българската Конституция не признава законният брак на родителите й и съответно - произхода на детето. Сара няма личен документи, заради което няма и право на движение в ЕС.

Предстои АССГ да приложи решението на Съда на Европейския съюз, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз, бидейки европейски гражданин.

Според Съдът на ЕС, веднъж щом е установен произходът на детето в една държава от Съюза, следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

Адвокат Деница Любенова, процесуален представител на жалбоподателите и директор на Правната програма на ЛГБТИ организация „Действие“, заяви:

"Решението на СЕС е изцяло съобразено с принципите, на които е изграден Европейският съюз, а също и с досегашната практика на Съда, а именно, че всички европейски граждани следва да бъдат третирани еднакво. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се позовава на националната си и конституционна идентичност и обществения ред, за да дерогира основни права на гражданите на ЕС. Детето Сара, казва Съдът на ЕС, е наследник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват.” 

Венета Лимберова е председател на ЛГБТИ Организация “Действие“, чрез която се предоставя безплатно правната помощ на родителите на Сара. Според нея решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

"Развълнувани сме от решението и нямаме търпение да получим документите на Сара и най-накрая да можем да видим семействата си след повече от 2 години. За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа и накрая това може да се случи. Това е дългоочаквана крачка напред за нас, но и огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа", споделят майките на бебе Сара. "Благодаря много на оказаната ни подкрепа от ИЛГА-Европа, НЕЛФА, ЛГБТИ организация „Действие“ и особено на адв. Деница Любенова и Венета Лимберова, че се бориха за нашето семейство и безброй други семейства в нашето положение в Европа."

Без лични документи детето не можеше да пътува в ЕС - сега българските баба и дядо най-после ще могат да видят внучката си.

ЛГБТИ организация “Действие“ води стратегически дела за признаване на бракове, сключени в чужбина, на актове за раждане, издадени от други държави, при дискриминация, инциденти и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ хора. Безплатната правна програма, която се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права, има над 120 дадени правни консултации и повече от 30 заведени дела в национални съдилища през 2021 г. Чрез правната програма на „ЛГБТИ Действие“досега са заведени три дела и пред Европейския съд по правата на човека във връзка с нарушаване правата на ЛГБТИ хората в България, по които се очакват решения.