Руският президент Владимир Путин призова днес за незабавни преговори с НАТО и САЩ за предоставяне на Русия на гаранции за сигурността й на фона на напрежението около Украйна, съобщи Кремъл в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Владимир Путин изтъкна необходимостта от незабавно започване на преговори със САЩ и НАТО за дефиниране на правни гаранции за сигурността на страната ни, така че да се изключи бъдещо разширяване на алианса на изток и разполагане в Украйна и други съседни държави на оръжейни системи, застрашаващи Русия", се посочва в текста, цитиран от БТА.

Комюникето бе публикувано от Кремъл след разговор на руския президент с финландския му колега Саули Нинистьо. Същото искане е цитирано и в съобщения на Кремъл за телефонни разговори на Путин с британския премиер Борис Джонсън и с френския президент Еманюел Макрон вчера и днес.

Финландия е традиционен посредник между Русия и западните й съперници.

На видеоконферентния си разговор в началото на месеца с американския президент Джо Байдън Путин поиска юридически гаранции, изключващи всякакво ново разширяване на НАТО. Москва смята, че Западът е нарушил обещанията си, дадени след разпадането на СССР, като е приел в алианса страни от Източна Европа и бившия СССР.

Русия смята евентуално присъединяване на Киев към отбранителния съюз за линия, която не трябва да се пресича. Москва вече анексира украинския полуостров Крим в отговор на прозападната революция през 2014 г., отбелязва АФП. В момента Западът подозира, че Москва се готви за нова инвазия на Украйна и разполагане на значителни сили на общата им граница. Кремъл отхвърля тези обвинения и заявява, че самата Русия е заплашена от НАТО. Алиансът предоставя оръжия на Киев и разполага все повече военновъздушни и военноморски сили в района на Черно море.

Освен това Путин обвини отново украинските власти, че нарушават споразуменията от Минск, които включват пътна карта за мир в Източна Украйна (Донбас). Киев води от близо осем години борба с проруските сепаратисти там, които според мнозина са ръководени от Кремъл.

"Руският президент подчерта специално, че украинските власти в нарушение на минското споразумение очевидно залагат на силата, като използват тежки оръжия и бойни дронове в Донбас", заяви Кремъл.

По-рано днес ТАСС цитира руския посланик във Великобритания Андрей Келин, който не изключи разполагане на британски военни бази в Украйна въз основа на двустранно споразумение, предаде ТАСС. Келин подчерта, че такава възможност засега съществува „теоретически“. Руската официална информационна агенция предаде и че днес Украйна е сключила споразумение за сътрудничество в отбраната с Швеция.

Междувременно, в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли като „незаслужаващо доверие" руско предложение за мораториум върху разполагането на ракети със среден обсег в Европа.

"Предложението на Русия за мораториум е недостойно за доверие, доколкото ние имахме забрана и Русия нарушаваше тази забрана. Докато Русия не унищожи по проверяем начин своите ракети, които нарушаваха договора, (тя) не заслужава доверието да предлага мораториум върху разполагането на нещо, което те вече са започнали да разполагат“, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

САЩ излязоха едностранно от Договора за ракетите със среден и малък обсег през 2019 г., посочвайки, че Русия го нарушава с разполагането в Европа на ракета със среден обсег, която тя твърди, че не е в обхвата на този договор. Русия отговори реципрочно, като също се оттегли от договора, но оттогава говори върху мораториум върху този тип оръжия в Европа.