Новата министърка на правосъдието Надежда Йорданова направи нещо доскоро немислимо: още при първите си думи при встъпването в длъжност завчера, заговори без увъртания, че "инатът на Гешев" да подаде оставка струва пари на българските граждани.

От своя страна главният прокурор, който много обича да повтаря колко обективна е прокуратурата и не се занимава с политика, често обича да говори за "малки, но много кресливи партии", които винаги е посочвал за свой основен клеветник и враг. И за които не пропускаше да наблегне, че не могат дори да влязат в парламента, но неотдавна изостави този сюжет...

Днес бе първият ден, в който министърката, излъчена в четворната коалиция от ДБ, дойде да председателства Пленум на ВСС.

И не само това - а стана истински екшън.

Йорданова се спря пред журналистите на входа, където тема № 1 отново беше главният прокурор и евентуалното негово отстраняване. По-конкретно - как ще внесе отново - този път пред Пленума предложението за дисциплинарното му наказание. 

То бе отправено от предшественика й Иван Демерджиев, но вчера Прокурорската колегия демонстративно го върна с указание към министърката, че не те, а Пленумът се занимава с "тримата големи" - нещо, което едва ли не й е известно.

Видимо имаше логистика преди идването на Йорданова.

Днес точно министърката обсъждаше пред журналисти, че е изненадана - обикновено органът, който преценява, че е некомпетентен, го препращал на компетентния - а не го връща на вносителя... 

И тогава Иван Гешев я изненада отстрани с букет и пожелание за "здраве, успех и съвместна работа със съдебната власт".

След видимата първоначална изненада Йорданова не се запъна - и веднага излезе от ситуацията, че се надява да обсъдят условията за неговата оставка.

Усмихнат на "шегата" си, главният прокурор се изтегли нагоре по стълбите, повтараяйки, че "само олигарсите" се интересували от темата

Закачката между двамата продължии в заседателната зала на Пленума на ВСС.

Гешев там пък обяви, че се надява новият министър на околната среда (Борислав Сандов - друго от разпознаваемите лица на ДБ, б.р.) да не поиска и той оставката му заради глобалното затопляне.

А снимките на фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев - дори само от първите няколко минути на този Пленум - едва ли имат нужда от повече коментар.