ФИФА гарантира огромни приходи на всяка една футболна федерация, ако Световното по футбол започне да се провежда на две вместо на четири години, предават агенциите.

Централата организира глобална среща, на която предложението й трябва да се обсъди и да се вземе решение. Промяната се прави под предлог, че футболът губи почва от гледна точка на интерес сред младите хора и идващите поколения. А по този начин щял да генерира повече средства, които да се инвестират и реинвестират. 

Човекът, разработил проекта, е бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер - сега технически директор на ФИФА. Той получи подкрепа от Африканската конфедерация, както и гръб от Футболната федерация на Саудитска Арабия. Европа (УЕФА) и Южна Америка (КОНМЕБОЛ) обаче се противопоставиха, като на Стария континент се чуха предупреждения за бойкоти.

ФИФА отговори на това с доклад от над 700 страници. В него са публикувани изследвания на Nielsen и OpenEconomics. Според тях Мондиал 2030, който ще се проведе с 48 отбора, както и този 4 г. по-рано, ще генерира 6,2 милиарда евро. Ако след това се проведат две Световни в рамките на 4 г., приходите ще скочат с 4,5 млрд. до 10,7 млрд.

А всяка една от федерациите (те са общо 211) ще прибере 14,16 млн. евро, като механизмът как ще стане това, откъде ще дойдат парите, не е обяснен. 

Това идва в противовес на изследване, публикувано от УЕФА в петък - на друга консултантска компания, Oliver & Ohlbaum. В него се твърди, че при две Световни първенства на всеки четири години, промяната в календара ще доведе до загуби за националните федерации за 2,5-3 млрд. евро за 4 лета. 

"Ако имахме гласуване, идеята ни би получила подкрепа, повечето ни членове я одобряват, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино на пресконференция. -

Ние гледаме в целия календар, не само на Световните първенства. Искаме да подобрим футбола, да го направим по-притегателен. Водим диалог, продължаваме да анализираме и се надяваме по един или друг начин да стигнем до решение, което да е по средата, да удовлетворява всички."

"Напълно постижимо е да оптимизираме календара, да го направим по-адекватен за времето с по две Световни първенства за мъже и жени на четири години - продължи той. -

Така ще правим и големи първенства за подрастващите всяка година. Тук не става въпрос само за спортната гледна точка, а и за икономическата. Ще генерираме повече пари, които ще се влагат в развитието на играта. Това е важен проект, тъй като той ще намали пропастта между богатите и бедните. В крайна сметка всички ще са доволни."

УЕФА отвърна, макар и неофициално все още, като покани отборите от Южна Америка в турнира Лига на нациите от 2024 г. В Стария свят всички доводи на Инфантино се отхвърлят, започвайки от това, че Световното ще загуби от своята уникалност, достигайки до аргументи за загуба на пари.

ФИФА получи отпор дори от големите телевизии, от които се предполага, че ще дойдат основните приходи.

"Има опозиция, която е сериозна. Има обаче и подръжници, които също са много. ФИФА е глобална организация. Трябва да опитаме да разгледаме всички гледни точки - и най-противоположните. Там е работата, че не можем да кажем: футболът е №1 популярност, дайте ни парите си и ни гледайте по телевизията. Обърнахме се към експертите, направихме изследване сред над 100 хиляди души в 140 страни. Младите хора искат повече.

Не, няма да загубим престиж от това, че Световното ше е по-често. Ще продължи да бъде престижно заради значението си за света. Напротив, четири милиарда души ще го гледат. Изследванията показват, че няма да има проблем в това отношение. И за екосистемата няма да има. Точно обратното - всички ще извлечем ползи, в това число икономически."

Според Инфантино насреща си той чувал "емоционални" доводи "против", освен това те идвали от хора, които се страхували от промяната.

"90 на сто от аргументите на ответната страна са емоционални и това е жалко. Те не почиват на факти и анализи. Трябва да преодолеем този страх, защото той се базира на емоции и на опасения за загуба на контрол върху вътрешните състезания, което няма да се случи", допълни швейцарецът.