Парламентът отхвърли предложението за създаване на временна анкетна комисия, която да проверява машинното гласуване на парламентарните и президентски избори на 14 ноември.

Предложението бе на "Възраждане" и бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Депутатите от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" гласуваха"против" и "въздържал се".

Дебатите продължиха повече от два часа. От ГЕРБ повториха за пореден път аргументите си срещу машинното гласуване - че заради него избирателната активност е била много ниска, което сваля и представителността на парламента, че има разминаване на резултатите, че се подкопоава доверието в демокрацията и др.

От "Демократична България" посъветваха ГЕРБ, ако имат съмнения за изборните резулттати, да се обърнат към съда. И заявиха, че основният проблем в изборите е ЦИК, която продължава да се избира на квотен принцип от парламента.

От БСП пък заявиха, че бъдещата правна комисия на парламента ще анализира доклада на ЦИК за последните избори.

Според "Продължаваме промяната" "Възраждане" прави услуга на ГЕРБ-СДС, тъй като проблеми с машинното гласуване не е имало.