След като се опита неуспешно да си назначи политически кабинет с ченгета от Държавна сигурност и видя огромния отпор в обществото и в управляващата коалиция, външната министърка Теодора Генчовска сега е решила да преброи всички служители на дипломатическото ведомство, които са разкрити като агенти на тоталитарните служби и евентуално да ги уволни, научи Клуб Z.

От "Човешки ресурси" веднага са й обяснили, че това е невъзможно да стане, тъй като нямаме лустрация със закон и съдът ги възстановява. Това сочи и практиката след опитите на бившия външен министър Николай Младенов да се отърве от хората от ДС.

Това, което обаче се прави оттогава досега, е хората от бившите тайни служби поне да не се назначават като посланици или в политическия кабинет на министъра, както направи Генчовска.

Затова и бившите посланици, за които е била установена принадлежност към комунистическите служби, се назначават като посланици за специални поръчения (правещи нищо обикновено) в дирекциите в София или като неакредитирани посланици в посолства, което понякога изумява останалите държави - как е възможно освен титулярът посланик в дипломатическия състав да има още няколко посланици, които не управляват посолството.

Това обаче е най-безболезненото решение за момента: по-добре да са далеч от столицата и да дочакат пенсия в някое посолство, отколкото да бъдат назначавани на ръководни позиции в централното управление.

Един от най-красноречивите примери е посолството ни в Париж, където ръководител е посланик Николай Милков, бивш секретар на президента Румен Радев по външната политика. Освен него обаче в посолството има още трима посланици:

Георги Димитров, неакредитиран посланик към Международната организация по франкофония, уволнен от поста постоянен секретар на МВнР от Николай Младенов, но възстановен от съда -  агент „АНТОН” на Второ главно управление на ДС, секретен сътрудник под псевдонима „БОИЛ” на Първо главно.

Златин Тръпков, неакредитиран посланик,  координатор по присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тази важна задача е поверена на секретен сътрудник "Тарасов" на Първо главно управление на ДС.

Ганчо Ганев, неакредитиран посланик, заместник-постоянен представител - ЮНЕСКО,  агент „Генчев” във Второ главно управление на ДС.

И още, пак в Париж:

Христо Гутев, съветник, агент Александър на Шесто управление.

Като виц се разправя как един български посланик в европейска столица изпратил нота до външното министерство на приемащата държава, че в посолството ще се акредитира нов дипломат с ранг "посланик" (от ДС). От протокола на външно му се обадили любезно да го попитат той кога ще отпътува и останали изненадани, като разбрали, че новият посланик няма да го сменя като ръководител на дипломатическата мисия, а ще си е служител там.

Докато новата външна министърка Теодора Генчовска се терзае как да изчисти образа си пред обществото и да лустрира повереното й министерство, тя поне успя да пенсионира всички служители в пенсионна възраст, които се намират в София. На мандат остават още осем посланици в пенсионна възраст, които ще бъдат изпратени към НОИ след изпълването на мандата им. Останалите обаче обикалят по коридорите на МВнР с обходни листове и трябва да съберат около 40 подписа от различни служители, че са издали мобилни телефони, компютри, книги към библиотеката.