Руският историк Юрий Дмитриев, прочул се с изучаването на сталинските репресии, бе осъден днес на 15 години лагер.

Наказанието бе обявено от градския съд в Петрозаводск, столицата на руската автономна република Карелия. Той увеличи присъдата, произнесена през септември 2020 г., от 13 на 15 години.

Ако съдебното решение остане в сила, 65-годишният Дмитриев ще излезе на свобода през 2032 г. Тогава той ще бъде на 77 г. Ще му бъдат приспаднати 5-те години зад решенките след ареста му през 2016 г.

Защитата на историка ще обжалва делото пред президиума на руския Върховен съд и пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Правозащитникът е председател на филиала в Карелия на Общество "Мемориал". То изследва престъпленията на сталинския режим и преди 6 г. бе обявено от руското правосъдно министерство за чуждестранен агент.

Съдия Екатерина Хомякова обяви, че Дмитриев е виновен по редица обвинения - изготвяне на порнографски снимки на осиновената си дъщеря Наташа, развратни действия с нея и притежаване на оръжие. Историкът твърди, че е правил снимките, за да следи състоянието на детето и да го докладва на лекарите. Симпатизантите му са убедени, че преследването е на политическа основа заради дейността му.

През септември 2020 г. същата институция осъди правозащитника на 13 години трудов лагер за сексуално насилие над Наташа. Преди това той бе оправдан по другите обвинения. Но Върховният съд в Карелия нареди преразглеждане.

Днешната присъда идва в момент на засилени репресии срещу неправителствените организации в Русия. Утре руският Върховен съд гледа делото за ликвидиране на организацията "Международен мемориал", известна като Общество "Мемориал".

На 29 декември градски съд в Москва гледа дело със същото искане срещу Правозащитния център "Мемориал".

Прокуратурата иска закриването на двете организации, които обвинява в подкрепа на екстремизма и тероризма, както и дори в нарушаване на човешките права на руските граждани, които лишавали от възможността да научат източниците на тяхното финансиране.

Кой е Юрий Дмитриев

Юрий Алексеевич Дмитриев е председател на карелския клон на Общество „Мемориал“. През 1997 г. той разкри масови гробове в местността Сандармох, където са заровени над 7000 души, разстреляни по време на Големия терор. Сред тях има и поне четирима българи.

Това е периодът 1937-1938 г., когато са извършени най-кървавите репресии в СССР.

Благодарение на Дмитриев Сандармох бързо се превръща в място за възпоменание. Там са издигнати железни кръстове и роднини на жертвите редовно им отдават почит.

С идването на власт на президента Владимир Путин обаче отношението на руските власти към Сандармох се променя. Всичко започва с една статия на историка Юрий Килин. Той цитира документи на Федералната служба за сигурност (ФСБ), според които в Сандармох са заровени останките на съветски военнопленници, разстреляни от финландски войници по време на Втората световна война. Проправителствени медии докарват до над 20 000 броя на съветските жертви, който и досега не е доказан. На това се противопоставя самият Килин, но напразно.

Юрий Дмитриев говори на мястото на разкрит от него масов гроб в Сандармох. Снимка Уикипедия

 

Междувременно общество „Мемориал“ е обвинено в двоен стандарт и разделение на жертвите на „наши“ и „чужди“. През 2015 г. организацията е обявена за чуждестранен агент от руските власти.

От 2018 г. разкопки в Сандармох извършва Руското военно-историческо общество (РВИО). То действа с подкрепата на държавата.

Критиците смятат, че действителната цел е да бъде подменена историческата истина за Сандармох. А от „Мемориал“ твърдят, че откритите от Юрий Дмитриев масови гробове са на свръхсекретно място, което няма как да е било известно на финландците.

Делото

Юрий Дмитриев бе арестуван за първи път в края на 2016 г. Това стана малко след като карелският клон на „Мемориал“ публикува имената на над 40 000 милиционери и чекисти, участвали в сталинските репресии.

Изследователят бе обвинен в производство и съхраняване на детска порнография. В компютрите му бяха открити снимки на осиновената му дъщеря Наташа, които той е правил по искане на социалните служби. Те отнеха детето от Дмитриев и го дадоха на родната му баба, която дотогава изобщо не се е интересувала от внучката си.

Първоначално прокуратурата искаше 9 години лагер за Дмитриев. Съдът нареди и психиатрични тестове. Но те показаха, че историкът няма психически проблеми.

През април 2018 г. Дмитриев бе напълно оправдан и освободен. Два месеца по-късно обаче Върховният съд в Карелия отмени оправдателната присъда и нареди ново дело.

В резултат историкът отново бе арестуван по подозрение в педофилия. Мотивът бе, че той може „да окаже вредно физическо въздействие върху детето“. Последва обвинение в изнасилване на Наташа. Той бе вкаран в психиатрия с искане за нова експертиза, която отново не даде исканите резултати.

През юли 2020 г. активистът бе осъден на 3 години и половина лагер. Наказанието бе обжалвано от защитата. Срещу него протестира и прокуратурата, която поиска 13 години лагер.

И ги получи през септември 2020 г. Тази присъда бе постановена от Върховния съд на Карелия.

Касационният съд и Върховният съд на Руската федерация отказаха да преразгледат делото.

Градският съд в Петрозаводск преразглежда делото в частта на изготвянето на порнографските снимки. Прокуратурата поиска присъдата на Дмитриев са бъде увеличена на 15 години лишаване от свобода. Така и стана.

Съратник на Дмитриев умря в затвора

Трагична бе участта на друг историк от Карелия – Сергей Колтирин. Той бе директор на музея в град Медвежиегорск, който стопанисва лобното място в Сандармох. Колтирин бе арестуван през октомври 2018 г. по подозрение в „развратни действия, извършени от група лица“, срещу непълнолетен. През 2019 г. той бе осъден на 9 години трудов лагер.

Докато Сергей Колтирин изтърпяваше присъдата си, той се разболя от рак. Именно по тази причина съдът постанови освобождаването му. Но прокуратурата протестира и активистът почина, без да дочака излизането си.