Правителството ще освободи Пламен Георгиев от поста генерален консул във Валенсия, обяви преди днешното заседание на кабинета премиерът Кирил Петков.

"Оттук-нататък политическите назначения, особено в МВнР, се приключва. Хора като Пламен Георгиев, който беше назначен по политически причини, предлагам да го отзовем и това да е символът, че по този начин не може да се случват политически назначения", каза Кирил Петков.

През октомври 2019 г. бившият шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев бе назначен от правителството на Бойко Борисов за генерален консул във Валенсия. Тогавашният премиер Бойко Борисов обясни, че г-н Георгиев е изпратен в Испания, защото в България си бил създал много врагове, докато си вършел съвестно работата в КПКОНПИ:

„Пламен Георгиев работи добре, умен човек е, но […] ако не изпълни решението незаконната част от терасата му да бъде съборена, ще го отзова - така както съм го пратил”, заяви Борисов.

Пламен Георгиев е роден на 17 февруари  1976 г. Бил е следовател и прокурор, зам.-шеф на специализираната прокуратура. В периода 2012 г . - 2019 г. бе председател на КПКОНПИ. 

Той се прочу със своята тераса в жилището си в район "Слатина" в София, която се оказа незаконна. На община "Слатина" й се наложи да прави проверка на обекта два пъти след като първоначалните й изводи, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни, бяха обезсилена от директора на строителния контрол на София Влади Калинов (и доскорешен шеф на ДНСК по времето на служебните правителства на Румен Радев) с довода, че строителството било извършено преди акт 16.

След като бе изпратен във Валенсия,  Пламен Георгиев сам събори навесите на терасата си по указания на премиера от ГЕРБ. Пламен Георгиев обмисляше да обжалва решението за събарянето на терасата му, но оттегли жалбата след настояването на Борисов.

Петиции за неговото освобождаване имаше от редица граждани и неправителствени организации, последната отпреди дни бе от "Боец".

 

Политическата квота в МВнР е надвишена от кабинета "Борисов"

 

"В момента политическата квота за назначения на посланици и генерални консули е превишена от предишните редовни правителства и това е основание за ограничаване на бройката на политическите назначения. Дали ще има цялостна преоценка на назначенията още не е обсъждано, но не мога да изключа това. Политически назначения не трябва да има, когато хората нямат качествата и местната диаспора и обществото е против", коментира след заседанието на кабинета началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Тя не може да отговори с колко е превишена политическата квота, която е 20 на сто. 

 

Външната министърка е във ВМА с коронавирус

 

Външната министърка Теодора Генчовска не беше на заседанието на кабинета, тъй като е с коронавирус и под лекарско наблюдение във Военномедицинската академия (ВМА). Ще я замества Ирена Димитрова. Генчовска ще изпусне КСНС за РСМ и вероятно няма да може да придружава премиера Кирил Петков на посещението му в Скопие след избирането на новото македонско правителство.