Новите случаи у нас избухнаха в последните дни, а за основен виновник се счита Омикрон - новият вариант на коронавируса, който се разпространи светкавично в Европа през последните седмици, благодарение на факта, че е по-заразен.

Но опасността, особено в България, е и от двата варианта и изкривените очаквания за това как ще протече поредната вълна. В момента у нас са налице и двата щама - по-опасният Делта и по-заразният Омикрон, а разликата между тях е малка и не толкова обнадеждаваща.

Омикрон срещу Делта - какви са разликите?

Важно е да се отбележи, че за момента анализираните данни са малко и според епидемиолозите - недостатъчни за точно предвиждане. Големият ръст на случаи в България, Европа и по света е от последните дни и вероятно ще имаме по-прецизна информация през следващите седмици.

Има две важни разлики и една съществена прилика между двата варианта на SARS-CoV-2. Омикрон е между 2,7 и 3,7 пъти по-заразен от Делта при ваксинирани и повече при неваксинирани, шансът за повторно заразяване е 5 пъти по-голям от Делта. Това сочи изследване, проведено сред 12 000 датчани.

Това значи, че Омикрон е по-умел и в избягването на антителата от предишния вариант.

Другата важна разлика е позитивна - за момента всички данни по света сочат, че Омикрон се кара по-леко от Делта - смъртните случаи и тези, изискващи кислород или интубация са много по-малко, хоспитализациите - в по-малка степен също. 

Важната прилика е в симптомите - в голяма степен първоначалните симптоми от двата варианта си приличат изключително много. Да, има налице данни за повече задържане на вирусния товар в горните дихателни пътища (носа и устата), вместо слизане в белите дробове. По-редки са и случаите на загуба на вкус. Лекари от първа линия по цял свят обаче подчертават, че приликите са много повече от разликите.

Най-честите симптоми при двата варианта са кашлица, умора и отпадналост, и течащ или запушен нос. Вдигането на температура също е типично.

В момента в България не се тества специфично за Омикрон, макар да има одобрен нов PCR тест в ЕС, и това вероятно скоро ще започне. Така че при първи симптоми трябва да третираме болестта като по-опасния вариант за себе си (Делта), но по-заразния за околните (Омикрон).

Ваксинацията и особено бустерът помагат значително

Мнозинството смъртни случаи от Омикрон по света са сред неваксинирани. Същото важи и за интубираните, хората на кислород и хоспитализираните.

Изследванията сочат, че ваксинираните с две дози карат този вариант леко - с по-ниска температура и по-слаби симптоми - а хората, получили бустер наскоро, са защитени почти на нивото, на което две дози пазеха срещу Делта. Според изследване във Великобритания на над половин милион случаи - защитата е с ефикасност 88%.

Ранните изследвания сочат и сериозен ръст на реинфекциите - Омикрон не се интересува особено, че сте карали Делта, Алфа или някой друг вариант. Хипотезата е, че множеството мутации (над 50) му позволяват да избегне създадения естествен имунен отговор. Здравните власти навсякъде по света препоръчват и на прекаралите болестта, дори в рамките на последните 6 месеца, да си бият ваксина.

Pfizer и Moderna обещаха в края на миналата година нов вариант на ваксините си до 3 месеца, но не е ясно дали той ще стигне до нас или ще решат, че бустер от сегашната версия върши достатъчно добра работа - както се случи с варианта Бета, например.

Последиците у нас и по света

Важно е да се знае, че в момента мнозинството изследвания на новия вариант се правят в държави с 2 до 3 пъти повече ваксинирано население от България. Така че позитивните резултати от Омикрон при тях няма да се пренесат в нашето предимно неваксинирано общество.

У нас за момента Омикрон следва математическите модели, според които се очаква той да е доминантен до края на януари, когато вероятно ще имаме и по над 10 000 новозаразени дневно.

Друг проблем е, че поради умението си да заобикаля имунитета, Омикрон може да зарази и отстрани от първа линия множество медици - а страната ни вече даде стотици жертви сред лекарите и медсестрите през последните 2 години. Над 18 хил. души от здравната ни система са боледуващи в момента. 

Това означава, че дори мнозинството да кара Омикрон по-леко, броят на хоспитализации при 73% неваксинирани може лесно да претовари здравната система.

По света някои оптимисти се надяват, че новият вариант може да се окаже първата стъпка към края на пандемията. Хипотезата е валидна от епидемиологична точка, признават специалистите - това се е случило и с испанския грип преди повече от 100 години, по-слаб, но по-инфекциозен вариант на инфлуенцата е изместил опасните мутации. 

Но високата инфекциозност на Омикрон увеличава сериозно шанса за нови мутации и още варианти, които могат и да са по-опасни. Изследвания през 2020 г. и 2021 г. потвърдиха, че и по-ранните варианти на COVID-19 са значително по-заразни от испанския грип.