Новак Джокович е бил "измъчван и изтезаван", отношението към него е било "като към масов убиец", заяви сръбският президент Александър Вучич пред Би Би Си по повод депортирането на неговия сънародник от Австралия.

По-рано днес 3-членен състав на федералния съд в страната отхвърли жалбата на тенисиста за анулиране на визата му от страна на министъра по имиграцията Алекс Хоук, тъй като с присъствието си в страната представлява "здравен риск за обществето", подбужда антиваксърски настроения, насърчава неваксинираните да не се имунизират и т.н. и т.н.

В Сърбия днес има референдум за промени в конституцията за избора на магистрати.

Вучич започна с това, че самият той е ваксиниран, при това с бустер. Но по думите му случаят с Джокович не бил здравен, а политически. Спортистът бил използван за политически игри, докато той е отишъл в страната, за да играе тенис.

Ако бяха казали, че неваксинирани хора нямат право да влязат в страната им, това е едно и бих го разбрал. Но те обявиха, че можеш да го направиш с медицинско изключение и Новак имаше такова, но какво случи след това, започна Александър Вучич с риторичен въпрос.

"Ако не беше от Сърбия, той нямаше да бъде третиран така, рече държавният глава. - Новак Джокович отиде в Австралия с медицинско изключение, но в следващите десет дни беше малтретиран. Защо го направиха? Защо устроиха този лов на вещици срещу него? Това е нещо, което никой не може да си обясни. Не мисля, че Новак беше унизен. Унижението е за тези, които организираха лова на вещици срещу него."

Вучич каза още, че "такова нещо никога не би се случило" в Сърбия, ако страната организира подобно състезание. Спортистите от цял свят ще бъдат приети и третирани нормално, добави той. Скоро ще приемем Световното по лека атлетика в зала, австралийските спортисти са добре дошли, ние няма да ги подложим на това, обеща държавникът.

Австралийският премиер Скот Морисън, който от самото начало бе сред главните действащи лица в сагата, привества решението на федералния съд. 

В писмено изявление той подчертава, че решението за анулиране на визата е било взето в интерес на обществото и се базира на мотиви от гледна точка на "здравето, сигурността и добрия ред" в страната. 

"Приемам решението да запазим нашите граници по-сигурни и да се грижим за здравето на австралийците", добавя Морисън.

Нататък той продължава с вече изказаните тези, че по време на пандемията той и сънародниците му са направили много жертви в името на това да се поддържат ниска смъртност, добри икономически показатели и високо ниво на ваксинация. А сега е време да насочим внимание към "Аустрелиън оупън" и да се наслаждаваме на турнира, завършва политикът.

В пет поредни дни Австралия регистрира рекордни нива на заразени с COVID-19 - по над 100 хиляди, като в четвъртък бяха 150 хил. Днес стойността е много по-малка - 85 824 случая. Това дава надежди на местните, че страната прехвърля пика на вълната от Омикрон.

Междувременно Кристина Кинейли, лидерка на опозицията в Австралия, призова Скот Морисън да подаде оставка с пост в туитър. 

Според нея премиерът и правителството му са станали за "посмешище" пред света заради начина, по който са действали в случая "Новак Джокович". Тя смята, че е постигнат обратният ефект - антиваксърите в страната всъщност са били насърчени.

Кинейли задава въпроса защо на първо място е била издадена виза на Ноле.

"Тази бъркотия не е провал на нашата правосъдна система. Тя е провал на компетенцията и управлението на правителството на Морисън. Време е г-н Морисън да си отиде", пише Кинейли.