Най-малко 35 язовира са в критично състояние и не е ясно кой трябва да ги поддържа - затова премиерът сформира работна междуведомствена група за оценка на опасните в страната водоеми.

"В момента е абсолютна бъркотия. Наследяваме един ужасен пъзел от неуправляеми обекти", каза Кирил Петков.

Той обяви, че са нужни законови промени, за да е ясно кой стопанисва язовирите, тъй като имало  обекти с повече от един собственик, както и непредадени от общините към министерствата.  За стената на язовир "Огоста" Петков заяви, че "тя не е критична, но ако не вземем мерки, до няколко месеца има опасност тази критичност да се качи". 

"Само от язовирите, които сме изследвали в Министерството на икономиката, 35 язовира са в критично състояние. Има и в другите министерства. 180 язовира се ремонтират, без да е ясно как и с какви документации", добави премиерът.

Проблемите на язовирите бяха фокус в работата на Кирил Петков от времето, когато бе служебен министър на икономиката. Тогава той обяви как държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на язовир "Пазар дере", който изглежда като „локва“.

Негова проверка показа, че с 500 милиона лева е увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания, за да ремонтира язовири. Тя от своя страна е подписала с дъщерното си дружество „Монтажи“ 266 договора на стойност 631 милиона лева, изплатени авансово. То е възложило строителните работи на множество частни подизпълнители без конкурси. Резултатът три години по-късно е, че само 10 ремонта на язовири са изпълнени и приети.