Републиканците в Конгреса на САЩ са внесли законопроект за евентуални санкции срещу Русия, ако тя нападне Украйна, предава ТАСС. Мерките предвиждат обявяване на Руската федерация за "държава спонсор на тероризма" и черен списък с руски високопоставени служители и големи бизнесмени, съобщава агенцията, позовавайки се на в. "Вашингтон пост". 

Законопроектът предвижда:

  • Обявяване на Руската федерация за държава спонсор на тероризма и обявяване на подкрепяни от Русия въоръжени формирования в украинския регион Донбас за чуждестранни терористични организации“.
  • Санкции срещу руския държавен дълг и газопровода „Северен поток 2“, включително срещу организации, участващи „в планирането, строителството и поддръжката на газопровода.
  • Забраната за американците да извършват операции с руския държавен дълг - става дума облигации и други финансови инструменти.
  • Включване в санкционния списък на сегашни и бивши служители, както и на известни предприемачи и общественици в Русия. Списъкът включва 35 души, включително премиера Михаил Мишустин, говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, ръководителя на президентската администрация Антон Вайно, секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, кмета на Москва Сергей Собянин.
  • Включване в санкционния списък на големи бизнесмени като Роман Абрамович, основателя и най-големия акционер на USM Holding Алишер Усманов, Алексей Милер, председател на борда на "Газпром", Игор Сечин, изпълнителен директор на "Роснефт", Денис Бортников, заместник-председател и председател на борда на Външнотърговската банка на Русия и Андрей Костин, ръководител на ВТБ, Маргарита Симонян, главна редакторка на телевизионния канал RT .
  • Мерките предвиждат и предоставяне на законодателите на доклад от президента на САЩ Джо Байдън за личното състояние на руския президент Владимир Путин и членовете на неговото семейство в рамките на 120 дни след влизането на сканкциите в сила.

Инициатор на проекта е конгресменът Джим Банкс.