Долната камара на френския парламент (Националното събрание) прие предложена от опозицията резолюция, окачествяваща като геноцид отношението на китайското правителство към уйгурското малцинство, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В подкрепа на резолюцията гласуваха 169 депутати, а против само един.

Резолюцията призовава френското правителство да осъди Китай за "престъпления срещу човечеството и геноцид" срещу мюсюлманите уйгури, както и да предприеме външнополитически мерки за прекратяване на тези действия.

Необвързващата резолюция, издигната от Социалистическата партия и подкрепена от няколко други опозиционни партии, идва в навечерието на началото на Зимните олимпийски игри в Китай.

Предложението също призовава правителството да защити уйгурските жители във Франция от всякакво сплашване или тормоз от страна на Китай.

Активисти и експерти на ООН по правата на човека твърдят, че най-малко 1 млн. мюсюлмани са задържани в лагери за превъзпитание в отдалечения западен регион Синцзян. Активистите и някои западни политици обвиняват Китай, че използва изтезания, принудителен труд и стерилизация, припомня Ройтерс.

Китай отрича каквито и да било нарушения на човешките права в Синцзян и казва, че лагерите осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

След подобно гласуване в нидерландския парламент през февруари 2021 г. китайското посолство в Хага заяви, че всяко внушение за геноцид в Синцзян е "откровена лъжа" и че нидерландският парламент "умишлено е очернил Китай и грубо се намесва във вътрешните работи на Китай".

Френският президент Еманюел Макрон заяви през декември, че не иска да "политизира" Олимпийските игри и Париж ще има свои представители там. Съединените щати, Австралия и Великобритания са сред западните държави, които заявиха, че няма да изпратят официални лица на Олимпиадата заради положението с човешките права в Китай.

След гласуването на резолюцията от френския парламент в изявление китайското посолство в Париж "изрази дълбоката си загриженост", че резолюцията "сериозно ще навреди на китайско-френските отношения и на доверието и имиджа на Франция в очите на китайците", съобщи "Политико".

Според посолството "френската страна е напълно наясно с абсурдността и вредността на тази резолюция. Френската държава трябва да покаже съгласуваност между думи и дела и да предприеме конкретни действия, за да гарантира доброто развитие на китайско-френските отношения", се казва още в изявлението.