"Главният прокурор трябва да носи своята отговорност за несвършената работа и за зле свършената работа."

Това каза тази сутрин пред Нова тв правосъдната министърка Надежда Йорданова.

На въпрос - "възможно ли е неговият мандат (на Гешев) да е по-дълъг от вашия", тя отговори: "предстои да видим".

Както е известно, Йорданова изчаква решението на Конституционния съд по питане, зададено още от проф. Янаки Стоилов - може ли правосъдният министър да инициира процедура за импийчмънт на главния прокурор.

Въпреки настоятелните питания днес, тя отказа да каже, какви конкретни документи ще внесе във ВСС, когато реши да задейства такава процедура (ако броим и Стоилов - тя би била третият министър на правосъдието, който само за година предприема такъв ход срещу Гешев, б.р.).

Правосъдната министърка каза само, че материалите са "както на казуси, така и за нарушения при изпълнението на настоящата му служба".

"А дали те са достатъчни - ще прецени Пленумът на ВСС. Очаквам един задълбочен дебат и да не се крият зад формални пречки", обяви тя.

А на въпрос на водещите - откъде идва този й оптимизъм за членовете на сегашния ВСС, тя отвърна:

"Всеки един от настоящите членове на ВСС ще продължи своята кариера някъде другаде.

Ако не се поставят трудните въпроси – как обществото ще разбере, че действително има проблем в Пленума и да се предприемат действия за неговото реформиране."

Все пак на опитите на Виктор Николаев да получи конкретика за какво ще се иска освобождаване на Гешев - например дали заради историята с прехвърлянето на собственост от "Жоси" на баща му, тя отвърна:

"О, има още доста други неща."

Тя бе попитана - кой е най-големият грях на главния прокурор Иван Гешев? На което отговори:

"По всички стандарти на Съвета на Европа прокуратурата действа от името на обществото и в защита на публичния интерес. Нека съпоставим този стандарт спрямо главния прокурор - той действа ли от името на обществото, държи ли се така, щото да гарантира основните права и свободи на човека?"

Йорданова допълни, че освен че протестите от 2020 г. са показали какво е мнението на обществото по въпроса, и сега "ние продължаваме да ставаме свидетели как се замитат определени случаи, а други не водят доникъде".

На забележката на Николаев - че прокурорите винаги казват, че работят, тя отвърна - как точно работят година и половина по-късно? (явно имайки предвид историите с аудиозаписите, снимките и видеото от спалнята на Бойко Борисов, б.р.)

"Имаме ли експертиза за автентичността на записите (известни като "Лесно е да си прост", б.р.), при положение че има 2 независими експертизи за гласа - че принадлежи на бившия премиер?

Има едно мнооого дълго постановление на Специализираната прокуратура и след това потвърдено – че с всякакви каламбури заобикалят всякакви обстоятелства, измислят всякакви оправдания, за да кажат, че всъщност прокуратурата отказва да направи тази експертиза!"

На министърката бе зададен и такъв въпрос - ако сега се махнат Цацаров и Гешев, които сегашното мнозинство припознава, че са на ГЕРБ и ДПС - каква е гаранцията, че на тяхно място няма да дойдат нови, които пък да са на ПП и ДБ и да опъват същия вид чадър над тях? И да имаме отново ситуция "ти си го избра" - по думите на Виктор Николаев.

На това Йорданова каза, че е общоизвестно, че има проблем именно не просто с личността, а с институцията на главния прокурор и с нейната безконтролност. И това е показано от мнозина главни прокурори в последно време (на което Николаев вметна: "Да, те започват да си приличат").

Тя каза, че повече действия на държавното обвинение трябва да подлежат на съдебен контрол. И даде пример че граждани и юридически лица ще могат - след като срещу тях се предприеме или напротив - се откаже разследване, да могат да атакуват този акт пред съда.

"В България тряба да се реши проблемът с дълбоката държава. Голямата власт на прокуратурата е да не образува досъдебни производста, да не разследва конкретни случаи – този въпрос ние трябва да го решим."

Попитана за КПКОНПИ и кои ще са новите директори на евентуално разделената на две комисия, тя каза:

"С мен разговори за конкретни личности не са водени."

След което отказа да обсъжда имената, които се спрягат - Димо Гяуров, Лена Бориславова, Иван Демерджиев...

Но напомни, че от 3 г. в ДБ говорят, че комисията трябва да бъде разделена на две, както и да се види - след като има разследващи функции, защо сега доказателства, включително и СРС се държат "заторени в едни папки", където потъват и не могат да бъдат използвани в наказателния процес.