Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров се срещат днес в Женева в опит да намерят дипломатическо разрешение на кризата около Украйна. Според наблюдатели това е последният шанс да бъде избегната война в Европа.

Русия постави ултимативно пред Запада списък от искания, между които НАТО да не се разширява повече на Изток и предупреди, че ако всички те не бъдат изпълнени, ще предприеме неуточнени действия да гарантира своята сигурност. Над 100 000 руски войници с бойна техника са струпани по всички граници на Украйна, включително откъм Беларус и анексирания полуостров Крим. Заедно с това Русия започна съвместни сухопътни учения с Беларус и военноморски в Черно море.

САЩ демонстрират сила на фона на руската заплаха, пише френското списание "Поан", цитирано от БТА, като отбелязва, че Блинкън показа вчера твърдост, като предупреди, че евентуална руска инвазия на Украйна ще върне Европа към времето на Студената война, характеризиращо се "със заплахата от тотална война, надвиснала над главите на всички".

На фона на украинската криза Испания изпраща войски на Изток, за да придобие влияние в НАТО, пише испанският в. "Мундо", като съобщава, че Министерството на отбраната в Мадрид ускорява изпращането на два кораба в Черно море и обмисля разполагането на бойни самолети в България.

"Не можем да изключим избухването на война с висока интензивност", смята Жан-Силвестр Монгрение, доктор по геополитически науки и преподавател във Френския институт по геополитика, в интервю за френския в. "Фигаро".
 

Испанска фрегата

Испания изпрати един от военните си кораби за участие в мисия на НАТО в Черно море на фона на високото напрежение между Русия и Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Разполагането на фрегатата "Блас де Лесо" ще стане до "три-четири дни", заяви испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес.

Становището на НАТО е ясно, каза Роблес. Русия не бива "да казва на никоя страна какво да прави".

Министърката изтъкна, че алиансът "ще защитава суверенитета на всяка страна, която иска да се присъедини" и добави, че Испания е "сериозен партньор" на НАТО.

Тя допълни, че отговорът на руските действия трябва да бъде "чисто дипломатически".

"Становището на Испания, подобно на това на НАТО, е, че отговорът трябва да бъде дипломатически и че напрежението трябва да бъде намалено", каза Роблес.

Путин и Мадуро говорят по телефона

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че е обсъдил по телефона с руския президент Владимир Путин сътрудничеството между двете страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Обменихме мнения по въпроси, свързани със съществуващото сътрудничество в редица стратегически области на най-високо равнище, отношения, които се укрепват допълнително от нерушимия съюз между нашите народи", каза Мадуро.

Според канцеларията му двамата са обсъждали търговията, създаването на пряка самолетна връзка между Москва и Каракас и доставката на руски ваксини срещу COVID-19 за венецуелците, a Путин е изразил всестранната си подкрепа, включително за защитата на суверенитета и развитието на Венецуела.

Телефонният разговор се състоя седмица след като руският главен преговарящ в разговорите с Вашингтон за напрежението около Украйна заяви, че не може "нито да потвърди, нито да изключи" възможността Русия да изпрати военни активи в Куба и Венецуела, ако САЩ и съюзниците им не намалят военната си активност край руските граници.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан отхвърли това изказване като празна заплаха.

Помолен в понеделник да коментира възможността в Куба и Венецуела да бъдат разположени руски ракети, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "Русия мисли как да гарантира сигурността си в контекста на сегашната ситуация".

През декември 2018 г. Русия закратко изпрати във Венецуела два от ядрените си бомбардировачи Ту-160, за да изрази подкрепата си за Мадуро на фона на западния натиск.