Една от най-тежките наказателни мерки, с която САЩ и европейските им съюзници обсъждат да накажат президента Владимир Путин, ако той нареди нахлуване в Украйна, е да отрежат достъпа на Русия до международната система за банкови разплащания СУИФТ. Какво представлява тя, и какво би означавало за страната евентуално изолиране от нея?

Какво е СУИФТ?

 Съкращението SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) означава "Общество за световна междубанкова финансова телекомуникация). Това е мрежа с висока степен на сигурност, която свързва над 11 000 финансови институции по целия свят. При основаването си през 1973 г., тя заменя телекса като съобщително средство за размяна на защитени съобщения и платежни нареждания между тях. СУИФТ няма глобално приета алтернатива и без връзка с него съответната икономика губи връзка с банковия свят, отбелязва Си Ен Ен.

Седалището на системата е в Белгия. Тя отговаря на белгийското законодателство и на законодателството на ЕС. Управлява я 25-членен съвет. В него седи и Еди Астанин, председател на управителния съвет на Централния клирингов център за контрагенти на Русия. 

Какво става ако отрежат Русия от системата?

Си Ен Ен цитира висши руски законодатели, които казват,  че доставките на нефт, газ и метали за Европа ще спрат, ако Русия се окаже вън от СУИФТ.

„Ако Русия бъде изключена от СУИФТ, ние няма да получаваме чуждестранна валута, но купувачите, на първо място европейските страни, няма да получат нашите стоки — нефт, газ, метали и други важни компоненти“, казва Николай Журавльов, заместник-говорител на горната камара на руския парламент, цитиран от ТАСС.

Изваждане на Русия от СУИФТ би направило почти невъзможно нейните финансови институции да изпращат пари вътре или извън страната. Това ще бъде шок за руските компании и техните чуждестранни клиенти – особено купувачите на нефти и газ, международната търговия с които се извършва с долари. Отделно, разглежданите сега чернови за санкции, отрязване и достъпа на Русия до долара като основна валута на международния търговски обмен.

„Прекъсването ще прекрати всички международни транзакции (на Русия - б.р.), ще предизвика нестабилност на валутата и ще причини огромно изтичане на капитали“, пише Мария Шагина, гостуваща сътрудничка във Финландския институт по международни отношения, в статия миналата година за Московския център "Карнеги".

Изключване на Русия от СУИФТ би довело до свиване на икономиката й с 5%, прецени през 2014 г. бившият руски финансов министър Алексей Кудрин. Западът обсъждаше такава мярка, след като Русия присъедини Крим от Украйна, но се отказа от нея, когато президентът Владимир Путин заплаши, че ще я разглежда като обявяване на война.

Какво показва прецедентът?

Иранските банки бяха отрязани от СУИФТ през 2012 вследствие на европейските санкции срещу ядрената програма на ислямската република. Като резултат тя загуби почти половината от приходите си от износ на петрол и 30% от външната си търговия Шагина, цитирана от Си Ен Ен.

Телевизията отбелязва, че не е ясно каква подкрепа биха намерили сред съюзниците на САЩ  подобни действия срещу Русия. Съединените щати и Германия имат най-много да загубят, ако Русия бъде изключена, тъй като техните банки са най-честите потребители на СУИФТ, които комуникират с руски банки, според Шагина.

Европейските лидери досега не са правили ясни изявления по този въпрос. Британският премиер Борис Джонсън каза пред депутатите във вторник, че неговото правителство обсъжда възможността заедно със САЩ да изолират Русия от СУИФТ.

"Няма съмнение, че това би било много мощно оръжие. Боя се, че наистина може да бъде разгърнато само с помощта на Съединените щати. Ние сме в дискусии за това", каза Джонсън.

Контрамерките на Русия

Си Ен Ен посочва, че през последните години Русия е предприела стъпки, за да притъпи болката, ако бъде изключена от СУИФТ.

Москва създаде своя собствена платежна система СПФС, след  западните санкции през 2014 г. СПФС има около 400 потребители, според централната банка на Русия. Двадесет процента от вътрешните трансфери в момента се извършват чрез SPFS, според Шагина, но размерът на съобщенията е ограничен и операциите са ограничени до делнични часове. Новата китайска система за трансгранични междубанкови плащания или CIPS може да предостави друга алтернатива на СУИФТ. Москва също може да бъде принудена да прибегне до използването на криптовалути. Това обаче не са привлекателни алтернативи.

"СУИФТ е европейска компания, асоциация на много страни участнички. За да се вземе решение за прекъсване, е необходимо единно решение на всички участващи страни. Решенията на САЩ и Великобритания определено не са достатъчни", каза Журавлев, цитиран от ТАСС.

„Не съм сигурен, че други страни, особено тези, чийто дял от търговията с Русия е голям, ще подкрепят спирането“, добави той.

Какво друго направи Русия, за да се предпази от нови санкции?

В. "Файненшъл таймс" отбелязва, че тя положи усилия да де-доларизира икономиката си и да увеличи резервите на централната си банка. Те нараснаха със 70% спряма 2015 г. и сега надвишават 620 милиарда щатски долара. Доларовите резерви са били 16,4 % от общите на банката през миналата година, което означава, че делът им е намалял от 22.2% през юни 2020. Около една трета от резервите са в евро, 21,7% са в злато и 13,1% са в китайски юани. 

От 2017 г. Русия отделя излишъка от нефтените си газови приходи във Фонда за национално благосъстояние, в който сега има 190 милиарда долара и се очаква те да нараснат до 300 милиарда долара до 2024 г. 

Правителственият дълг се равнява на 20% от БВП и прогнозата е да падне до 18.5% през 2023 г. по данни на рейтинговата агенция "Фич". Заедно с това делът на чуждите инвеститори в руски дълг падна до 20%, след като миналата година САЩ забраниха покупката му от първичния пазар. Заемите от чуждестранни банки за руски корпорации са се свили от 150 милиарда долара през март 2014 г. до 80 милиарда долара днес.

Но защитата срещу санкциите има цена

От 2013 г. руската икономика расте средно годишно с 0,8% в сравнение с растеж от 3% за глобалната икономика.

Санкциите принудиха правителството да води консервативна фискална политика, т.е. да ограничава социалните мерки, което пък на свой ред подяде реалните доходи. 

Путин отказа да харчи Фонда за национално благополучие за пандемични компенсаторни мерки, предпочитайки по-ограничени стимули от повечето западни страни. Заедно с това той позволи по-бързо отхлабване на ограниченията, свързани Covid-19 и Русия се нареди сред страните с най-висока смъртност на 100 000 души. 

Стабилността на "крепостта Русия"  “е вид постсъветска стабилност, в която жертвате икономическия растеж заради стабилността", казва Шагина пред "Файненшъл таймс".

Част от проектираните американски санкции сега предвиждат и търговски ограничения, на които Русия се готви да отговори, развивайки връзките си с Китай - новия глобален съперник на САЩ, идеен съмишленик и гигантски пазар, особено за руските енергийни източници.

Противниците на западните санкциите казват, че в дългосрочен план е недалновидно Русия да бъде тласкана в обятията на Китай, предвид мощния антизападен блок, който те могат да формират. Само че такъв блок би бил нож с две остриета за Русия. В него тя била военния гигат (и това ще бъде до време), но икономическото джудже. Китай е напът да стане най-голямата икономика в света, а Русия има БВП колкото на Италия. 

Няма да бъде точно да се каже, че досегашните западни санкции срещу Русия не са имали ефект. Заради тях руснаците живеят все по-трудно, т.е животът им става все по-скъп и ефектът е очевиден, дори само когато човек погледне как масово руснаци продават, и то - на безценица имотите, които накупиха по българското Черноморие и се връщат у дома. Тук им стана непоносимо скъпо.

Еврото вчера се разменяше за 90 рубли. През 2013 г. най-високият за рублата обменен курс беше 40 рубли. Не е трудно да си представим какво значи това за стандарта на живот на руснаците, особено в условията на пандемия. 

То значи, че президентът им вече не може без външен враг. Остане ли без такъв, той се изправя сам срещу непобедима армия от брадясали руски проблеми -изостанала технологично икономика, с ниска добавена стойност, зависима от износа на суровини; огромни неравенства; липса на свобода и демокрация; зависимо правосъдие; дирижирани в голямата си част медии; трагично положение с правата на човека.

Една пенсионна реформа, която беше неизбежна по демографски причини, "изяде" голяма порция от рейтинга на Путин преди малко повече от 3 години. А това далече не е най-тежкият икономически проблем на Русия в краткосрочен план.