Телефонният разговор между президента на САЩ Джо Байдън и украинския президент Владимир Зеленски в четвъртък „не е минал добре“, е казал високопоставен украински служител пред Си Ен Ен. Причина да това са разногласията относно „нивата на риск“ от руска атака.

Белият дом обаче оспори разказа на служителя, предупреждавайки, че анонимни източници „разпространяват лъжи“. Екипът на Байдън заяви, че той е предупредил Зеленски, че има "отчетлива възможност" за предстоящо нахлуване, предаде телевизията.

В разговора, който украинският служител определи като „дълъг и откровен“, Байдън е предупредил украинския си колега, че руска атака може да е неизбежна, заявявайки, че нахлуване вече е почти сигурно, след като земята замръзне по-късно през февруари.

Зеленски обаче е повторил позицията си, че заплахата от Русия остава „опасна, но двусмислена“ и не е сигурно, че ще има атака.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Емили Хорн оспори описанието на разговора от високопоставения украински служител.

„Анонимните източници „изпускат“ лъжи“, каза тя пред CNN. „Президентът Байдън каза, че има голяма вероятност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари. Той каза това публично и ние предупреждаваме за това от месеци. Съобщенията за нещо повече или различно от това са напълно неверни.“

Откровената дискусия между двамата лидери се състоя в момент, когато САЩ и НАТО продължават да се готвят за за руска инвазия. Въпреки че  подчертава необходимостта от дипломация, Белият дом предупреди, че нахлуването може да бъде неизбежно, защото десетки хиляди руски войници са струпани на украинската граница.

Разговорът между Байдън и Зеленски е продължил час и 20 минути в четвъртък, според служител по националната сигурност на САЩ. Той го определи като „дълъг и сериозен“, но „продуктивен“.

Байдън е казал на Зеленски, че според САЩ нападението може да бъде през февруари, но американският президент не е казал, че то определено ще се случи, е казал служителят, цитиран от Си Ен Ен.

 Байдън е обещал, че САЩ ще „отговорят решително“, ако Русия нахлуе и че САЩ възможностите за "допълнителна макроикономическа подкрепа" за Украйна.

Говорител на Зеленски също оспори описанието на разговора от украинския служител. Зеленски написа в Туитър, че той и Байдън са имали дълъг разговор, в който „са обсъдили последните дипломатически усилия за деескалация и са се договорили за съвместни действия  бъдеще“.

Украинският президент каза, че благодари на Байдън за продължаващата военна помощ и каза, че „бяха обсъдени и възможности за финансова подкрепа за Украйна“.

Висшият украински служител обаче е казал пред Си Ен Ен, че Байдън е заявил на украинския си колега, че на Украйна няма да бъде предложена значително повече военна помощ.

Зеленски според служителя е призовал американския си колега да „успокои изявленията“, предупреждавайки за икономическите последици от паниката. Той също е казал, че украинското разузнаване вижда заплахата по различен начин.

Украинският лидер е посочил неотдавнашен пробив в преговорите с Русия в Парижи е казал, че се надява споразумението за прекратяване на огъня с бунтовниците в Източна Украйна да бъде запазено. Казал е също, че преговорите между САЩ, Русия и НАТО трябва да продължат до изчерпване на възможностите на дипломацията.

По-рано друг източник от американска страна каза, че в Белия дом разбират, че Зеленски има „множество аудитории“ и се опитва да ги балансира между тях.

"От една страна, той иска помощ, но трябва да увери хората си, че държи ситуацията под контрол. Това е трудно равновесия", е казал източникът, цитиран от Си Ен Ен.