В Брюксел са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното си изслушване в парламента, където даде информация на депутатите за резултатите от взаимните визити на политически делегации от двете страни. Искането за изслушването бе на ГЕРБ.

"Получаваме подкрепа, не защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия", заяви Кирил Петков пред депутатите.

Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет, посочи още той.

"В следващите 10 години ние трябва да работим с РС Македония и този механизъм срещу потъпкването на човешките права да бъде използван, защото не можем за няколко дни да променим нещо, което в продължение на години е насаждано. Срещу всеки език на омраза можем да използваме процедурата за влизане в Европейския съюз", каза Петков.

Премиерът беше категоричен, че по време на срещите не е игнорирана българската позиция, а даже напротив.

"Българският интерес ще бъде защитен. Българите в Република Северна Македония ще имат равни права", увери Петков.

Той даде за пример заявеното политическо намерение от страна на премиера Димитър Ковачевски хората с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията, без да се ангажира със срокове.

"Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са защитени, каза още Кирил Петков.

"Беше важно нещо, че премиерът Ковачевски каза, че българите ще влязат в конституцията им, защото от негова гледна точка той също има висок политически риск. Самият срок как ще се случи - в момента го обсъждаме", каза Петков.

Според премиера обаче включването на българите в конституцията няма да промени коренно ситуацията.

"Димитър Ковачевски е от една седмица е премиер на Северна Македония и от тези 8 дни 4 прекара с българското правителство. Показа желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха един голям брой и за един ден имахме огромни напредъци по много от сферите.

Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и коридор №8 – железницата София-Скопие.

За мен стана ясно, че докато много декларации са били казвани от двете страни на границата, истинската работа не е била свършена. Работните групи ще действат не на база декларации, а на база на реални резултати.

Дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат 4 срещи в идните месеци, а между тях ще работят още по-интензивно. Няма да сменям членовете на историческата комисия. Мисля, че всичко това, което изброих, е добре свършена работа за последните две седмици", заяви Петков.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да намали ентусиазма си по темата, тъй като и предишни правителства са подписвали меморандуми между двете страни, но от тях, според нея, нищо конкретно не е последвало. 

"Ще вдигнете много очакванията и после ще трябва да се обяснявате. Ние над 20 мемурандума сме подписали, за коридор 8 - три. Наистина приятелски съвет ви давам. Да сме малко по-обрани", загрижи се Захариева. 

А Петков отвърна:

"Благодаря за добронамерения съвет. Ние сме оптимисти в работата, но трябва да следим реалния резултат. Съгласен съм, че подготвихме, подписахме, но нищо не направихме не е добре. Ще следим за реалните резултати."

България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, каза още Кирил Петков в отговор на последвало питане на Захариева - обсъждало ли е изобщо правителството със Скопие календар на общите чествания през годината. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари.

Захариева на няколко пъти обясни как успехите, които сега отчита Петков, са на база отдавна подготвяни документи. В т.ч. нотата, че че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област. На което Петков отвърна, че когато попитал македонците ама защо я подписали, отвърнали: защото вие пръв решихте да дойдете. Визира се визитата на Петков в Скопие.