Том Брейди, може би най-великият играч в историята на американския футбол, слага край на своята кариера, съобщиха спортната телевизия ESPN и репортерът от официалния сайт на НФЛ Йън Рапъпорт.

Новината бързо се превърна във водеща в Съединените щати. Малко по-късно мениджърът на Брейди  - Дон Ай, и неговият баща Том Брейди-старши, не я потвърдиха, но не я и отрекоха.

Според Ай единственият, който може да говори за бъдещето си, е самият куотърбек и той ще го направи съвсем скоро. Агентът отказа да коментира дали информацията е вярна. Баща му добави, че крайно решение още не било взето.

Впоследствие той бе по-ясен, наричайки историята "тотално предположение... решение не е взето, което означава, че казаното е абсолютно грешно".

Според "Асошиейтед прес" пък легендата е казал на клуба си "Тампа Бей Бъканиърс", че още не е взел решение и че е далеч от това. Така спортната новина на седмицата в САЩ се превърна в мистерия - както ESPN, така и сайтът на Лигата не допускат подобни грешки.

Том Брейди е на 44 г. и затвори 22-ия си сезон в Националната футболна лига. През миналата седмица тимът му "Тампа Бей Бъканиърс", който през 2021 г. стана шампион, бе победен в плейоф от "Лос Анджелис Рамс", като още тогава тръгнаха спекулации, че това може да е бил последният мач в кариерата на величието. Той не даде конкретен отговор на брифинга.

Брейди е единственият играч със седем титли (разбирай победи на финала Супербоул), шест от тях са "Ню Инглънд Пейтриътс" и една с "Тампа Бей". Няма отбор с толкова триумфи в ерата на Супербоул в най-популярния спорт отвъд океана.

В пет от тези седем победни финала (те са общо 10) Том бе определен за Най-полезен играч (MVP). Три пъти е MVP на сезона, 15 пъти е избиран за Мача на звездите Пробоул и т.н. и т.н.

Номер 1 в историята на НФЛ по реализирани пасове (7263), общо пасове (11 317), ярдове (84 520), тъчдауни (624), мачове (316), победи като куотърбек (243) - плюс изредените по-горе. Брейди е абсолютен рекордьор по участия (19 сезона, 47 мача), победи (35) и още един куп показатели в плейофите на НФЛ.

Дори в последния си сезон (ако наистина се откаже, той ими договор за още една година), Брейди записа най-добрите си показатели и е лидер в НФЛ по преодолени ярдове (5316), тъчдаун пасове (43) и точни пасове (485). В първия си сезон преди повече от две десетилетия той стана шампион и може да се каже, че приключва на върха.

Брейди със съпругата си Жизел Бюндхен.

Том Брейди спечили Супербоул в три различни десетилетия. Според ESPN и Рапъпорт той иска да сложи край, за да се посвети на семейството си, освен това имал и здравословни причини. Не на последно място - "Тампа Бей" е близо до тавана на заплатите в НФЛ за сезон 2022 и трябва да се освободи от основни играчи с високи възнаграждения (или да ги предоговори), за да се вмести в правилото.