Участва ли държавата и в частност вицепремиеирът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в "престъплението на века", или от ГЕРБ "патриотично" се опитват да принудят същата тази държава да изгуби 2 милиарда лева.

Такава дискусия се завихри днес в пленарна зала, като под "престъплението на века" трябва да се разбира изграждането на автомагистрала "Хемус" по любимия прийом на бившите управляващи - инхаус процедурите. А определението бе на МВР министъра Бойко Рашков - покрай изнасяните от ведомството му данни за това как са "усвоявани" парите за строителството.

От вчера от ГЕРБ анонсират, че въпреки че новта власт обявява инхаус договорите за незаконни, работата по изграждането на магистралата продължава и през последните няколко месеца са разплатени около 40 милиона лева по тези контракти. Днес от партията решиха да облекат твърдението си и в парламентарно питане към Караджов по процедурата на блиц контрола. Въпреки че още вчера от регионалното министерство обявиха, че да - средства се изплащат, да - строителството продължава, защото договорите са наследени и все още не са обявени за нищожни, а едно едностранно прекратяване води след себе си неустойки за милиарди.

Въпреки това днес депутатът на Бойко Борисов Александър Иванов обвини с ирония от трибуната:

"Съучастник сте в "престъплението на века"! Вие и вашият Министерски съвет!".

Така на Караджов му се наложи да отговори същото като вчера. Подчертавайки в началото, че е безспорно, че инхаус договорите са незаконни. Но:

"Докто те не са прогласени за нищожни, са действащи договори. Или защото вие сте загрижен за дъжавния интерс ме питате тези въпроси? Страхувате се аз да не ги изплатя и държавният интерес е да не загуби тези 15% неустойки... Сигурен съм, че сте воден от тези патриотични подбуди - 35% аванси и 15% неустойки. Така че не ме побутвайте така нежно, нежно в пропастта, която сте изкопали. Няма да падна в този трап". 

"Незаконните договори пораждат действие и ние го изпълняваме. Може би искате държавата да загуби 50% (сборът от авансовите плащания и неустойките) от 4 милиарда заради това, че някой безотговорно си е сложил подписа преди няколко години. Това никога няма да се случи".

След този отговор Иванов пак настоя - защо ако договорите са несъстоятелни, министърът не ги е прекъснал.

На което министърът отвърна: "Правните действия, които трябва да се предприемат, са доста над моята глава. Те са на цялото правителство и трябва да бъдат обмислени много внимателно и по това се работи много сериозно. Когато рисковете за националния интерес бъдат дефинирани и когато елитните юристи на България могат да ни посъветват как да излезем от капана в който сте ни вкарали, тогава ще ги внесем в Народното събрание. Защото тези незаконни договори могат да бъдат оправени само тук". Караджов визира старата си теза, че само със специална законодателна инициатива дейностите по "Хемус" могат да бъдат узаконени.

Председателката на групата на ГЕРБ се възмути - как можело да се обявява за незаконен договор, процедурата за който е описана в Закона за обществените поръчки и в европейските директиви. И посъветва - ако кабинетът иска да обяви нищожност на договорите за "Хемус" да направи това в съда - " така както българският съд обяви нищожност на актовете по "Магнитски".

Като тук Атанасова имаше предвид решението на Върховния административен съд от вчера - че заради липсващо българско законодателство по налагането на външни санкции, т.нар. черен списък с лица и фирми, свързани със санкционираните от САЩ Делян Пеевски, Васил Божов и Илко Желязков, изготвен от първия кабинет на президента Румен Радев като предупреждение към банките, държавните институции и бизнеса, е незаконен. 

Сагата "Магнитски" също бе обект на парламентарни дебати на висок тон днес.