Сигнал за продължаващите плащания от страна на държавата по инхаус договорите за строителството на магистрала "Хемус" изпратиха днес от Института за пътна безопасност (ИПБ) до вътрешния министър Бойко Рашков. Оттам припомнят факта, че близо 38 милиона лева са били изплатени на фирмите в края на миналата година, като обаче искат от МВР да провери има ли изобщо извършени дейности срещу крупната сума. И по-точно:

Физически налична ли е механизацията, за която са изплатени десетки милиона лева?

Отчетените строителни материали дали са доставени физически на обекта?

Специалните дейности действително ли са извършени?

Оказван ли е натиск върху ръководството на “Автомагистрали” ЕАД за изплащането на горепосочената сума?

"В Института за пътна безопасност постъпи информация за извършени плащания (инхаус) от “Автомагистрали” ЕАД към множество строителни фирми във връзка със строежа на автомагистрала "Хемус". Плащанията са на стойност 37 596 150 лв. и са извършени в последните работни дни на 2021 г., добре позната практика при предишното управление на пътищата. Плащането е извършено законно по незаконни/нищожни договори според министър Гроздан Караджов. Експерти на ИПБ многократно са констатирали компрометиран и неефективен контрол от страна на Дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" в Агенция "Пътна инфраструктура", която е специализирана агенция към министъра на регионалното развитие и благоустройство. При преглед на справката за извършени дейности се констатира, че справката е формална и липсват Докладите за извършен контрол от страна на възложителя. Обясненията на министър Караджов в публичното пространство са противоречиви и също предизвикват повече въпроси отколкото отговори", се посочва в сигнала до Рашков.

Темата с разплатените средства по инхаус договорите бе повдигната от ГЕРБ миналата седмица, като целта бе да се покаже, че макар държавата, и в частност регионалният министър да твърдят, че те са незаконни, изграждането на магистралата продължава, както съответно и плащанията. От парламентарната трибуна Караджов бе попитан участва ли в такъв случай в "престъплението на века", както Бойко Рашков определи случаят "Хемус", който МВР разследва.

Тезата на министъра, която той разви и в петъчния парламентарен блиц контрол е, че докто договорите не са прогласени за нищожни, са действащи. А ако държавата излезе от тях пресрочно и едностранно ще загуби и 35% авансови плащания, и заложените 15 на сто неустойки - което Караджов изчисли на около 2 милиарда лева. Той пак поиска Народното събрание да вземе решение как ще се процедира с тези договори.