България отложила насрочената за януари 2015 г. визита у нас на турския премиер Ахмет Давутоглу, съобщи турското англоезично издания "Тудейс Заман", като цитира собствени източници, пожелали анонимност.

Причина е нежеланието на София Давутоглу да идва в нашата страна преди насрочените за юни парламентарни избори в Турция.

От българската страна било съобщено, че визитата на премиера не може да бъде осъществена през януари и я отложили за края на февруари.

Факсимиле от публикацията на в. "Тудейс Заман"

Източниците на "Турдейс Заман" обаче твърдят, че най-вероятно посещението няма да се състои преди парламентарните избори в Турция през юни и ще бъде отлагана и по-нататък. Според изданието София не искала Давутоглу да идва у нас преди вота в югоизточната ни съседка.

Клуб Z потърси потвърждение на информацията от българското Министерство на външните работи, но пресслужбата на ведомството явно бе запразнила и не отговаряше на мобилните телефони.

На 2 декември Давутоглу заяви в парламента в Анкара, че скоро ще посети Македония, а по-късно, през януари 2015 г. и България. Тогава той допълни, че критиците на турската външна политика трябва да видят броя на предстоящите дипломатически посещения.

Доскоро Ахмет Давутоглу бе външен министър на страната. Като такъв той е архитект на политиката на "нулеви проблеми със съседите". Наблюдатели често я иронизират и я наричат "политика на нулевите съседи" поради факта, че Турция не поддържа отношения с редица страни в региона, сред които Израел, Египет и Сирия.

Малко след като Давутоглу обявил предстоящата си визита в София, българските власти съобщили на турските, че посещението не може да стане през януари. Според източниците на "Тудейс Заман" като причина била изтъкната насрочената за тогава редовна среща между служители на външните министерства на София и Анкара, на която трябвало да бъдат обсъдени редица въпроси. Българите поискали от турците да преместят премиерската визита за края на февруари.

Но в действителност София не желае Давутоглу да дойде преди турските парламентарни избори през юни, твърдят източниците на изданието. Според тях българската страна не искали "да инвестират енергията си в такава среща".

Давутоглу бе в Македония на 22 и 23 декември. По време на речта си там той заяви, че правителството в Анкара ще подари по едно турско знаме, по един турски речник и по един екземпляр от Корана на всеки в Македония, който може да говори турски. Премиерът допълни, че турският език в Македония ще оцелее като една от ценностите на Балканите.

Дипломатическите проблеми между България и Турция не са нещо ново, пише още "Тудейс Заман". През февруари 2014 г. Давутоглу - тогава външен министър, отмени визитата си в София само два дни преди насрочената й дата. Причина бе, че в програмата му не бе включена с президента Росен Плевнелиев поради многобройните ангажименти на държавния глава.

Решението на Давутоглу било възприето от българската страна като "арогантно", казал тогава диплочатически източник пред "Тудейс Заман". Иначе протоколът предвижда външният министър да се срещне само с колегата си.

Срещата между турски и български дипломатически представители през януари ще се състои в Анкара. Предвидено е на нея двете страни да обсъдят сигурността по границата помежду си, въпросите на имиграцията, проблемите с радио- и телевизионните честоти в района, както и пенсиите на хората с двойно гражданство.

Точно преди година - та 17 декември 2013 г., на такава среща, но с участието и на Гърция, трябвало да присъства и тогавашнвият турски вътрешен министър Моамер Гюлер. Той обаче я отложил, тъй като името му се появило в скандала с корупция, в който бяха замесени редица министри от управляващата Партия на справедливостта и развитието и техни роднини. Гюлер бе свален от поста си. Отлагането на тристранната среща обаче провалило подписването на документ за по-добро сътрудничество за разрешаването на проблема с нелегалната имиграция. Той не е подписан и до днес.

Друг проблем между Турция и България е желранието на Анкара да открие свое консулство в Шумен. Идеята била отхвърлена от България, тъй като Турция вече има 4 свои консулства у нас.

Двустранен проблем са и скорошните наводнения в района на Одрин. Според министъра на горите и водите Вейсел Ероглу Турция неведнъж продупреждавала страната ни за опасността. Според него страната ни много рядко отваря преливниците на язовирите в района и това причинява наводнения.

Освен това Турция иска да построи ядовир на река Тунджа по съвместен проект. Жители на околните села обаче смятали, че това ще съсипе природата.