Премиерът Кирил Петков даде интервю за предаването Hardtаlk на BBC. Основното в това интервю обаче бяха не толкова отговорите, които Петков даде, а въпросите, които му бяха зададени.

Водещият интервюто показа забележително познаване на проблемите в България. Сред темите, които той повдигна бяха:

- разнобоят в изказванията на Петков от една страна и президента Румен Радев и военния министър Стефан Янев от друга що се отнася до членството на България в НАТО и позицията ни спрямо Русия и нейната инвазия в Крим;

- конституционната и законодателна невъзможност да бъде сменен главния прокурор;

- разследванията срещу бивши управляващи, включителено на снимки с пари, кюлчета и пистолети;

- добрите макроикономически показатели на България, но и факта, че страната е най-бедната в ЕС;

- неприятната демографска действителност, в която много млади, умни и образовани българи предпочитат да напуснат страната.

На всички тези въпроси Петков отговори в обичайния си стил. Той каза, че България е лоялен член на НАТО и с батальона, който изгражда по повод кризата в Украйна, иска да бъде не само консуматор на сигурност, но и да допринася за тази сигурност.

Петков разказа за списъка с политици и бизнесмени, за които има публична информация, която ги свърза с корупция, който занесе на Иван Гешев.

Повтори и тезата си, че България има всички предпоставки да бъде успешна държава без корупция, като се мотивира, че у нас живеят 6,5 млн. души, което представлява два квартала на Ню Йорк.

Изтъкна, че една голяма част от неговата партия "Продължаваме промяната" е съставена от млади и образовани българи, които са предпочели да се върнат в България.

Специален акцент в интервюто бе политиката на България по отношение на Северна Македония. Петков обясни, че българите в Северна Македония нямат законово гарантирани права като всички останали етнически общности в тази страна.

Водещият изтъкна, че по тази тема българският премиер е доста уязвим, защото в Европейският съд за правата на човека има дела, които са заведени от македонци спрямо България. И отново отбеляза разминаване с президента, който заяви, че посещението на Петков в Скопие е било грешка.

На директен въпрос дали България иска Северна Македония да влезе в ЕС Петков отговори:

"Абсолютно. Няма никакви съмнения в това".