Известният икономист и преподавател Илиян Михов вероятно ще бъде номинацията на спечелилата изборите "Продължаваме промяната" за нов гуверньор на Българската народна банка. За това намекна днес пред бТВ премиерът Кирил Петков, който макар да отказа да заяви категорично, че Михов ще бъде водещата кандидатура, го засипа с похвали и заяви, че ако стане шеф на централната банка, то всички българи "би трябвало да бъдат много горди". 

Че Михов е възможен кандидат се говори в пространството отдавна, а информацията бе изведена "на светло" преди дни от депутатата от ДПС Йордан Цонев. 

"Ако човек като Илиян Михов е на тази позиция, бихме се гордели, но не знам дали е възможно. Той има толкова опции и възможности, че това ще е дарение от неговото време, ако се съгласи да заеме тази позиция", обясни Петков. 

Истината обаче е, че макар той да изглежда номинация на партията мандатоносител в коалиционното правителство, той, дори да се съгласи, не е сигурен победител в състезанието. Принципната договорка между партньорите е, че всеки ще предложи по едно име и от тях ще се направи изборът. Само преди дни пък комисията по бюджет и финанси стартира официално процедурата. 

Илиян Михов е ректор на един от най-престижните икономически университети - INSEAD. Според информацията за него в сайта на учебното заведение, той е професор по икономическа и бизнес трансформация, а опитът му е свързан с паричната и фискална политика и върху икономическия растеж. Притежава докторска степен от Принстънския университета  и бакалавърска по бизнес администрация от "Moore school of Business" към университета на Южна Каролина. Освен това Михов е член на борда на Сингапурския съвет за икономическо развитие и Сингапурското американско училище. 

Според Йордан Цонев обаче, той бил спорен кандидат, защото, "същия човек Борисов искаше да го предлага за вицепремиер и тогава той изказа едни свои виждания..."

"...за валутния борд - че той трябва да се промени, че курсът на лева трябва да се промени, даже предложи един китайски модел на валутен борд. Да ни пази Господ, ако това е предложението им, защото единственото нещо, което ни е останало е стабилността на лева."

Припомняме, че опит за стартиране на смяната бе направен още в предния парламент, но времето му бързо изтече и така тя бе спряна. Тогава се смяташе, че един от основните кандидати ще бъде именно председателят на бюджетната комисия - Любомир Каримански от "Има такъв народ". Сега той не е коментирал дали ще кандидатства за гуверньор, а името се спряга и за възможен нов шеф на Комисията по финансов надзор. 

Разбира се, не е изключена и възможността за втори мандат на Димитър Радев, защото законът го позволява. Въпреки че последният не е известен със скандални решения през последните години, той често е бил критикуван от Каримански, така че едва ли "Има такъв народ" ще са склонни да подкрепят Радев. Самият той също не е коментирал дали ще поиска втори мандат. 

Кой ще поеме ръководството на БНБ сега е от изключителна важност, защото именно този гуверньор ще бъде човекът, който трябва да преведе страната през последните години на ERM II и да поеме главната тежест по приемането ни в еврозоната. Очакванията на правителството са да успеем да влезем в клуба на богатите през 2024 г., но трябва да се има предвид, че това е пожелателна дата и че според много експерти е невъзможна. 

През това лято пък изтича задължителният срок, който страната ни трябваше да прекара в т.нар. чакалня на еврозоната, който е две години. След това започват сондажите за евентуална дата за приемане, която зависи както от макроиномомическите ни параметри, така и от критериите  от Маастрихт и решенията на отделните страни-членки. 

Министърът на финансите Асен Василев, който е другият основен играч по приемането на еврото, вече изрази желание неговият партньор в задачата - гуверньорът на БНБ, да бъде човек "който си тежи на мястото в международен аспект".