Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов отхвърли предупрежденията на САЩ, че е възможно днес да бъде извършено руско нападение срещу Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Що се отнася до Русия, мога да ви уверя, че тази сряда няма да има нападение. Няма да има ескалация и през следващата седмица, нито по-следващата, нито следващия месец", заяви Чижов за германския в. "Велт".

"Войните в Европа рядко започват в сряда", добави той.

Правителството на САЩ заяви, че смята за възможно Русия да предприеме нахлуване в Украйна преди закриването на Зимните олимпийски игри в Китай в неделя.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО обвиняват Русия, че подготвя ново нападение срещу Украйна след анексирането на Крим през 2014 г. - обвинение, което Москва отрича.

"Когато отправяте обвинения - особено много сериозни обвинения срещу Русия - вие сте длъжни също така да представите доказателства. В противен случай това е клевета".

Атака без оръжия

Междувременно външният министър на Франция заяви, че ако Москва признае двете подкрепяни от Русия отцепнически области в Източна Украйна за независими, това ще бъде "атака без оръжия", предаде Ройтерс.

Долната камара на руския парламент гласува вчера резолюция, призоваваща за признаване на така наречените Донецка и Луганска народни републики за "суверенни държави". Регионът, известен като Донбас, е контролиран от 2014 г. от сепаратистки сили.

"Ако това бъде приложено, то ще бъде невъзможна ситуация и ще бъде вид атака без оръжия. Ще наруши суверенитета на Украйна", каза на парламентарно изслушване външният министър Жан-Ив Льо Дриан.

Франция, заедно с Германия, Русия и Украйна, съставят т.нар. Нормандска група, създадена да сложи край на конфликта в Източна Украйна.

Германия изведе посолството

Германия пък е извела повечето служители от посолството си в Киев, съобщи министерството на външните работи в Берлин, предаде ДПА.

По-голямата част от членовете на семействата на дипломатите и тези служители, които не са спешно необходими за работата на дипломатическото представителство, са напуснали страната.

Германският генерален консул в Донецк, който последно работи в Днепър, сега е в Лвов и възобновява консулските си задължения там.

Германското правителство посъветва германските граждани да напуснат Украйна след предупрежденията от правителството на американския президент Джо Байдън за възможно предстоящо руско нападение. По време на посещението си в Египет в събота външният министър Аналена Бербок заяви, че посолството на Германия в Киев ще остане отворено, но персоналът ще бъде намален.

Кибератаки

Украинските власти пък съобщиха, че поредица от кибератаки е извадила вчера от строя уебсайтовете на украинската армия, министерството на отбраната и големи банки.

Все пак няма признаци, че сравнително простите атаки за отказ на услуга могат да бъдат параван за по-сериозни и вредни киберпрестъпления.

Поне 10 украински уебсайта бяха недостъпни поради атаките, включително тези на министерствата на отбраната, външните работи и културата, както и двете най-големи държавни банки на Украйна.

"Няма заплаха за средствата на вложителите в засегнатите банки, се казва в изявление на Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност към украинското министерство на информацията. Атаката не е засегнала и комуникациите на въоръжените сили на Украйна", каза Виктор Жора, високопоставен служител в украинската киберзащита.

Той добави, че е твърде рано да се каже кой стои зад атаката.

Украйна неколкократно стана жертва на кибератаки от Русия след 2014 г., отбеляза АП.