За съжаление няма никакво намаляване на ескалацията в Източна Украйна, заяви в събота на конференцията по сигурността в Мюнхен германският канцлер Олаф Шолц. „В Европа отново има заплаха от война. Рискът изобщо не е намалял“, посочи той. Шолц говори точно четири дни, след като се срещна с Путин в Москва.

И в Москва, и в Мюнхен той предупреди за пореден път Русия от последствията, ако атакува Украйна.

„Всяко по-нататъшно нарушаване на суверенитета и териториалния интегритет на Украйна ще струва скъпо на Русия – политически, икономически и геостратегически“, заяви още канцлерът.

Той обаче посочи и че все още не са изчерпани възможностите за дипломатическо решаване на конфликта.

„Трябва да залагаме на дипломацията, но без да сме наивни. Русия превърна казуса с членството на Украйна в НАТО в „casus belli“ (повод за война), което е парадокс, защото всъщност изобщо не е на дневен план да се взимат решения по този въпрос“, заяви още Шолц.

Германия ще защити всички членове на НАТО от евентуални посегателства, гарантира още Шолц. Той заяви, че солидарността ще се показва на практика чрез повече присъствие в Прибалтика или с наблюдение на въздушното пространство в Югоизточна Европа. 

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг пък обвини Русия в заблуждаващи маневри.

„Не виждаме реално изтегляне на армията от границата с Украйна“, призна той.

Според него Русия прави всичко възможно, за да провокира повод за война и да навлезе в Украйна. Все още не е късно Русия да промени тази посока на ескалиране, заяви и той.

За това не е достатъчно да ни гарантират само на думи, че няма да нахлуят, а и да изтеглят армията си, категоричен бе Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО също така коментира и ултиматума на Китай, който за първи път заедно с Русия настоя да не се разширява пакта.

„Членството е суверенно решение на всяка държава и всяка държава сама решава в кои съюзи да членува. Няма да допуснем авторитарни режими да се месят в това и да пречат на развитието на съседните си страни“, заяви Столтенберг.

Фон дер Лайен: Европа ще има газ, дори и при пълно прекъсване на доставките от Русия

На форума стана дума и за цените на енергията. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС има достатъчно резерви от газ и в случай на война доставките няма да спрат.

„Мога да ви уверя, че дори и при пълно прекъсване на доставките на газ от Русия, Европа ще има газ“, каза тя.

Тя обвини „Газпром“, че съзнателно се опитва да намали доставките, за да увеличи цените на газа.

„Това не е нормално икономическо поведение, това е политическо изнудване“, заяви тя.

Германското правителство пък призна, че Русия наистина спазва договорите си за доставки на газ, но само дългосрочните. А те представляват малка част от газовите доставки, повечето се регулират с краткосрочни договори на борсата и в момента точно те не се изпълняват.