"Молим за съдействие в комуникацията ни с правителството и отговорните институции, от които зависи решаването на множеството проблеми".

Така от ресторантьорския бранш се обръщат към президента Румен Радев, става ясно от разпратено до медиите писмо от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружение на заведенията в България (СЗБ) - двете най-активни организации по отношение на COVID мерките.

От писмото до Радев не става много ясно какво конкретно искат като съдействие, освен да съдейства за "комуникацията" с изпълнителната власт, както и среща с него. Но се изброяват проблемите на бранша за изминалите вече две години пандемия.

"Нашият бранш претърпя огромни загуби, които достигнаха до 80% намаление на оборотите, след въвеждането на зелените сертификати само за тесен кръг от дейности", започват двете организации (макар сертификатът да е мярка за широк кръг от дейности).

Отчитат и че над 35 на сто от служителите в сектора са напуснали и са се ориентирали към работа в браншове, които не са толкова рискови и не са на "първа линия" "при въвеждането на каквито и да е мерки". 

Отделно, секторът на практика не можел да се възползва от никакви държавни мерки за подкрепа.

"Старите такива бяха видоизменени така, че ние да не можем да кандидатстваме по тях. Мярката 60/40, например, е неизползваема, защото 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., на практика означават фалит. И то в условията на чудовищна инфлация и повишаване на цените на ВСИЧКО", пишат с главни букви БАЗ и СБЗ.

В момента вечерният час не е отпаднал за голяма част от България, а всички продължаваме да работим и с 50% от капацитета си, жалват се още до Радев от развлекателния бранш.

И продължават:

"Т.нар. нови мерки са под формата на кредити и то при условия, които не се различават от тези на търговските банки, а на моменти са дори по-лоши от тях".

Самите банки пък все по-рядко отпускали кредити, "защото са наясно със заплахата от фалит". 

И още:

"Сметките за ток се повишиха няколко пъти, но рекламираната от държавата подкрепа или закъснява, или не идва, а когато дойде, реалното й изражение не ни позволява дори да се доближим до сумите, които плащахме за съответните месеци на предходната година". 

В същото време от Националната агенция за приходите правят проверки - как е разходвана отпуснатата досега помощ - нещо, за което заведенията се оплакаха преди няколко седмици.

"На всичко отгоре стартира разширение на "зелена" и "синя" зона в София, което също удари сериозно заведенията, които се намират на територията на районите, където това се случва" - добавят още един "критерий".

И се обръщат към Радев с:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, 

Фалитите в туризма са ежедневни и хиляди загубиха бизнеса си и работните си места. Необходими са незабавни действия за минимизиране на щетите и спасението на бранша. 

Във връзка с гореизложеното, молим за съдействие в комуникацията ни с правителството и отговорните институции, от които зависи решаването на множеството проблеми. 

Вярваме, че ще се отзовете на молбата ни за среща и се надяваме да успеете да ни помогнете да постигнем реални резултати за спасяването на важен отрасъл от българската икономика, какъвто е нашият бранш".