Заседанието на Съвета за сигурност при руския президент, след което Владимир Путин призна сепаратистките републики в Украйна, в действителност може би се е състояло няколко часа по-рано, а не е било излъчено на живо.

Това съобщиха редица руски опозиционни сайтове.

Като доказателство те показват снимка на министъра на отбраната Сергей Шойгу. Ръчният му часовник показва 12,45 часа московско време (11,45 ч българско). Изказването му, което уж е на живо, е излъчено около 17 ч московско време (16 ч българско).

Има още едно несъответствие. След премиера Михаил Мишустин е говорил главният прокурор Игор Краснов. Показано е обаче само как той слиза от трибуната. А се твърди, че цялото заседание е предавано пряко онлайн.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков така и не е отговорил на многобройните запитвания от различните медии кога всъщност се е състояло заседанието.

Решението за признаване на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) е водеща тема в европейския печат днес, предаде БТА.

Украинците и техните западни съюзници ще възприемат това като окупация, макар в указа на Путин да става дума за изпращане на миротворци, коментира „Гардиън“.

В. „Дейли телеграф“ разсъждава върху значението на знака Z, изписан с бяла боя върху танкове и друга бронирана техника, навлизащи на украинска територия. Според анализатори целта е те да бъдат разпознавани, за да се избягва „приятелски огън“ при инвазията. Други твърдят, че този знак носят само превозните средства от части със специално предназначеше, а трети казват4 че това е проява на черен хумор и означава „Зоро“ - по името на маскирания защитник на онеправданите. Вестникът цитира мнение на източници от британските служби за сигурност, които казват, че Русия може да използва крилати ракети към украинската столица Киев. Другата възможност според тях е да бъде нападнат североизточния град Харков.

„Файненшъл таймс“ цитира твърдения на Москва, че са били убити петима украински войници, които били проникнали на руска територия.

„Индипендънт“ изтъква, че Путин е изрисувал вчера в своето обръщение картина, вещаеща бъдещи нещастия за Украйна.

„Вашингтон пост“ се пита защо Донбас е важен за Путин и какво искат хората в този източен украински регион. Вестникът припомня статията на Путин от юли 2021 г., поместена на уебсайта на Кремъл, в която той заявява, че руснаците и украинците са един народ и че суверенитетът на Украйна е възможен само в партньорство с Русия. А вчера руският лидер констатира в речта си, че „Украйна никога не е имала истинска държавност“. Последното официално преброяване на населението през 2001 г. установява, че половината от населението на Крим и Донецк определят руския език като свой майчин. Изобщо, в Източна Украйна се говори предимно руски, а на запад преобладава украинският език. Но това може да бъде прекалено опростяване на проблема, допълва изданието. Нна изток по селата се говори украински или смесица от двата езика, наричана суржик. Самият Путин нееднократно е излагал идеята за специфичната идентичност на Донбас като основание да бъде защитено рускоезичното население от нетолерантните според него украинци. И сепаратистите натрупаха капитал от тази своя идентичност, за да привлекат подкрепа за бунта си срещу правителството в Киев, посочва американският вестник.