"Този проблем вече го няма - Украйна е върната на Русия. Това не значи, че държавността й ще бъде ликвидирана, но тя ще бъде преустроена, преустановена и възвърната в своето естествено състояние на част от руския свят."

Тези думи са от "победния" коментар на колумниста Пьотр Акопов - видно предварителен текст, зареден в системата на руската държавна агенция РИА Новости и публикуван инцидентно днес. Статията бе моментално изтрита, но интернет архивът The Wayback Machine автоматично е записал копие.

Написан в очакване на победата на Путин в Украйна, коментарът със заглавие "Настъплението на Русия и новия свят" разкрива какви са реалните планове на Путин за Украйна.

"Нов свят се ражда пред очите ни. Руската военна операция в Украйна постави началото на нова ера...", започва коментарът.

Според Акопов Русия се възстановява като обединение на "великоруси, белоруси и малоруси". Последното се отнася за украинците. "Русия се връща в историческата си пълнота". Войната всъщност е била гражданска, но "вече няма да има Украйна, която да е антируска".

"Владимир Путин е поел, без капка преувеличение, една историческа отговорност, решавайки да не остави решението на Украинския въпрос на бъдещите поколения", пише още той.

И хвали президента за "връщането на Украйна, тоест завръщането й към Русия" сега, защото в бъдеще би станало почти невъзможно. Акопов разсъждава и в какви граници и в каква форма за съюз с Русия ще стане това - дали през Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския съюз, или на съюзна държава между Русия, Беларус и Украйна.

Според него с "победата" идва и промяна в отношенията на "руския свят" със Запада - заблуден, че Русия зависи от него, той всъщност иска да се предпази от време, в което САЩ се изолира заради вътрешни дрязги. 

"Западът ще види възвръщането на Русия към нейните исторически граници в Европа", пише още Акопов, и заключава: "Новият свят ще бъде построен от всички цивилизации и центрове на сила, естествено, заедно със Запада (единен или не) - но не по неговите условия и не по неговите правила."