Disney, Warner Bros., Sony и др. спират разпространението на нови филми в Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна и предизвиканата от нея хуманитарна криза, съобщи Ройтерс.

От Disney обявиха, че отлагат премиерите на анимацията на Pixar "Мей, червената панда", както и на новия "Батман".

"Ще вземем следващите си бизнес решения въз основа на развитието на ситуацията", съобщиха от компанията в специално изявление. "Междувременно заради нарастващата бежанска криза работим с партньори от неправителствения сектор, за да предоставим спешна хуманитарна помощ"

В подобен дух беше и позицията на Sony, в която се отбелязва, че предвид на военните действия в Украйна "слагаме на пауза планираните премиери в Русия, в това число и на "Морбиус".

През уикенда Филмовата академия на Украйна създаде петиция, която призова за международен бойкот на руското кино и руската филмова индустрия заради инвазията.

Русия е важен пазар за Холивуд, напомня Ройтерс. Боксофисът през 2021 г. е 601 млн. долара, или 2,8 на сто от продажбата на билети в цял свят.

Премиерата на "Батман" беше планирана в Русия за 3 март, а за 8 април беше предвидено по екраните да излезе втория филм за таралежа Соник.