Българският натовски батальон, с който правителството реши да допринесе за сигурността на НАТО, няма да се намира под българско командване, както многократно обявяваше премиерът Кирил Петков, а ще се ръководи директно от пакта, обяви военният министър Драгомир Заков по БНТ.

"Българската батальонна група е в първоначална оперативна готовност, не пълна, взето бе решение да бъде прехвърлена под командването на главнокомандващия силите на НАТО. Тя ще действа на българска територия, но съгласно плановете на НАТО може да действа на територията на друга държава. Съставът се попълва в момента и не е ясно колко чужди бойци ще влязат в нея", заяви  Заков.

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че институциите работят по превенция на всички рискове, увери наследникът на Стефан Янев. Военният министър потвърди, че няма да даваме на Украйна нашите съветски изтребители. 

"Очевидно Полша е преценила, че може да предостави исканата от Украйна помощ, а САЩ са преценили, че няма как да участват в изпълнението на тези искания. Ние имаме МиГ-29, но само половината ползваме за охрана на въздушното пространство на НАТО - няма как да дадем нашите самолети, тъй като имаме ангажименти по суверенитета на България и на НАТО", каза още  Заков.

В Украйна има огромна необходимост от хуманитарна помощ, цивилното население буквално бедства, а България изпрати доста количество, обсъждат се варианти за още. Това е важен начин, по който може да им съдействаме, изтъкна военният министър.

Той успокои, че дори да се повредят един или два от съветските ни бойни самолети, това няма да е пагубно за охраната на небето ни, защото в момента ни помагат испански изтребители, а след тях - нидерландски.

Драгомир Заков изтъкна, че правителството разполага с качествена информация от службите.

"НАТО няма собствена информация, това е информацията, с която разполагат службите на страните-членки. Информацията за руската интервенция в Украйна бе доста точна и българските служби бяха част от нея. Изненадата бе да се започне война, когато дипломатическата опция бе на масата. Самият руски президент бе изненадан от нивото на съпротива от Украйна, а едва ли неговото разузнаване е слабо. Путин смяташе, че Западът няма да стигне толкова далеч в санкциите. Нито имаше разделение в ЕС", каза още военният министър.