Конфликтът между БСП и депутата от "Продължаваме промяната" (ПП) Александър Дунчев се пренесе днес и на парламентарната трибуна и прерасна в обвинение от страна на левицата към цялата ПП. Както е известно, социалистите бяха обвинени от Дунчев, че правят съмнителни кадрови назначения в горския сектор, който управляват - махат се доказани експерти и на техните места се инсталират партийни функционери с нулева лесотехническа експертиза. Депутатът от ПП поиска по реда на парламентарния контрол от земеделския министър Иван Иванов (БСП) имената на новоназначените, мотивите и пр., но не получи задоволителен отговор.

Вчера напрежението ескалира, като лидерката Корнелия Нинова, а после и председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, и земеделският министър Иванов дефилираха разделно в медиите, за да заявят синхронно: Дунчев, който по време на служебните правителства бе директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) имал властови амбиции пак да я оглави - обвиниха го те. Посочиха още, че с атаката си по левицата явно покровителствал дървената мафия. Но най-важното - и тримата държаха да подчертаят, че Нинова разговаряла с премиера Кирил Петков, който заявил, че не подкрепя депутата си. Подкрепа Дунчев нямал и от парламентарната си група, твърдят още социалистите.

Днес депутатът от ПП излезе на парламентарната трибуна, за да призове председателя на парламента да задължи Иван Иванов да отговори на въпросите му относно новите назначения в горските стопанства, позовавайки се текст от парламентарния правилник: "Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му. Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации".

"Вече един месец не съм получил и един документ от исканите . Моля за съдействие да говорите с министъра и да даде прословутите имена", обърна се депутатът от ПП към председателя на НС, който също е от ПП.

Посочи още, че е внесъл предложение земеделският министър да се яви в ресорната парламентарна комисия - "да не се разправяме по медиите".

"Фантастични професионалисти са на улицата. Няма да споменавам имена, защото вера споменах едно и вече е на улицата. Професионалист от ГЕРБ", заяви в заключение Дунчев.

Макар от самото начало на публичната сага с кадруването на БСП, той да заявява, че няма значение дали кадрите в горския сектор са нечии политически симпатизанти, а важното е дали са експерти, и днес от левицата контраатакуваха по тази линия.

Основен рупор отново бе Свиленски. Той се обърна към Никола Минчев с настояването да не давал думата от трибуната на "хора, които явно вече защитават интереси на горската мафия". На което залата реагира възмутено - предвид биографията на Дунчев като пазител на гората и на човек, който лично "залавя" и сигнализира за камиони натоварени с незаконно отсечени дърва. 

- Недейте така, призова председателят Свиленски, но той продължи:

"Точно така е, пред вицепремиера трябва да ги кажа тези неща (Асен Василев бе в залата, б.р.). От парламентарната група на ПП имат зам.-министър и могат по всяко време да вземат всички документи. Ако някой иска информация по закон ще я получи, но ако иска информация, за да спекулира с нея и да я разнася по ведомства и НПО, това няма да се случи", викна депутатът на Корнелия Нинова, като не стана ясно какво незаконно има в искането на информация по реда на парламентарния контрол, както и колко законно е депутат да отиде в министерство и да изисква от зам.-министър имена.

С това изказването на Свиленски не се изчерпа и той вече атакува коалиционния партньор в цялост, обръщайки се към вицепремиера Василев:

"Два дни слушеме лъжи, спекулации, манипулации и внушения от ваш народен представител, който използва парламентарната трибуна, за да набеждава български министър и правителството, в което вие сте вицепремиер. И на мен наистина ми е много чудно как вие гледате на тези неща при положение че имате зам.-министър и пълното наблюдение какво става. И накрая да чуем оценката на 12-годишното управление на ГЕРБ в сектора! Ами защо тогава, уважаеми дами и господа, искахте промяната и се кръстихте промяната, когато ГЕРБ ви харесва как са управлявали 12 години?! Нали това каза вашият народен представител. Добро управление 12 години! Ами честито да ви е, имате го!".

Наложи се Дунчев пак да обясни на Свиленски - важни са професионалните биографии на хората, а не дали са зелени, пембени или други по отношение на политическите си пристрастия.

Ръководството на ПП не заема страна

Ръководството на ПП не заема страна. Така Асен Василев на практика се разграничи от казуса "Дунчев vs БСП" в отговор на журналистически въпрос подкрепя ли формацията собствения си депутат или не, или е вярно казаното от Нинова след вчерашния й разговор с Кирил Петков.

Дунчев имал лично мнение, народните представители нямали копчета за включване и изключване, а ако имало нередности, то трябвало да се извършат проверки, смята още вицепремиерът.

В отговор на въпрос дали Корнелия Нинова е поставила условие, че БСП напуска коалицията, ако ПП припознае изказванията на депутата си, Василев посочи:

"Никой не е поставял никакви условия".

Нямало никакво напрежение в коалицията, твърди още той.