Северна Корея може да изпрати работници в две контролирани от Русия територии в Източна Украйна, според руския посланик в Пхенян – ход, който би представлявал предизвикателство за международните санкции срещу програмата за ядрени оръжия на Севера, съобщи британският "Гардиън".

Според "Ен Кей нюз" (NK News), базиран в Сеул уебсайт, посланикът Александър Мацегора е казал, че севернокорейските работници могат да помогнат за възстановяването на разрушената от войната инфраструктура в самопровъзгласилите се народни републики в Донецк и Луганск.

Мацегора е казал, че потенциално има „много възможности“ за икономическо сътрудничество между Севера и самопровъзгласилите се републики в района на Донбас в Украйна въпреки санкциите на ООН.

Той е заявил в интервю за руския вестник „Известия“, че „висококвалифицирани и трудолюбиви корейски строители, които са способни да работят в най-трудните условия, биха могли да ни помогнат да възстановим нашите социални, инфраструктурни и индустриални съоръжения“.

Коментарите му идват дни след като Северна Корея стана една от малкото държави, които признаха двете територии, обвинявайки украинското правителство, че е част от „враждебната“ позиция на Вашингтон спрямо Пхенян.

Министерството на външните работи на Севера заяви:

„Украйна няма право да повдига въпрос или да оспорва законното ни упражняване на суверенитет, след като е извършила акт, в който силно липсва справедливост и справедливост между държавите, като активно се е присъединила към несправедливата и незаконна враждебна политика на САЩ в миналото.“

В отговор Украйна прекъсна дипломатическите връзки със Северна Корея и я обвини в подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че призивът на Русия към Северна Корея за подкрепа показва, че Москва „няма повече съюзници в света, освен страни, които зависят от нея финансово и политически“.

Украйна вече преустанови политическите и икономическите си контакти със Северна Корея като част от санкциите на ООН, насочени към оказване на натиск върху Пхенян да спре своите програми за ядрени оръжия и за балистични ракети.

Северна Корея традиционно печели нужната ѝ чуждестранна валута, като изпраща своите граждани да работят в чужбина. Съгласно санкциите на ООН те трябваше да бъдат репатрирани до края на 2019 г., но се съобщава, че значителен брой севернокорейски работници са продължили да работят в Русия и Китай, както и в Лаос и Виетнам, след крайния срок.

Отношенията между Русия и Северна Корея достигат "нови стратегически висоти" и навлизат в период на разцвет. Това обяви днес севернокорейското външно министерство по случай годишнина от визитата на руския президент Владимир Путин в Пхенян и подписването на съвместна декларация, предаде ТАСС.

"Днес отношенията между Русия и КНДР достигат нови стратегически висоти, развитието им навлиза в период на разцвет в съответствие със споразуменията, постигнати от лидера Ким Чен Ун и президента Владимир Путин в хода на историческата среща във Владивосток през април 2019 г.", се посочва в съобщението.

"В частност стратегическото и оперативно сътрудничество между страните продължава да се разраства по отношение на категоричното неприемане на своеволието, произвола и хегемонистките действия на САЩ и техните сателити, по отношение на решителното пресичане на агресията и външните заплахи, по отношение на защитата на сигурността, суверенитета и (националните) интереси", заявява Пхенян.

Севернокорейското външно министерство подчерта също, че Северна Корея "е солидарна със справедливите действия на руското ръководство за изкореняване на политическите и военни заплахи и шантажа от страна на враждебни сили и за защита на достойнството, интересите, мира и сигурността на страната".

Пхенян посочи още, че Руската федерация и КНДР си сътрудничат на международната сцена на основа на принципа на взаимното уважение и са единни в неприемането на двойните стандарти в световната политика.