Синдикатът на служителите на затворите в България изпрати отворено писмо до министърката на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ), в което я обвинява във вземане на решения за сектора, без да се допитва до надзирателите. 

 "Държим да отбележим, че отлагането на реформите в сектор „Сигурност“ са в наш сериозен дългогодишен ущърб, който ние преживяваме в различен аспект, включително с Вашето условие и неизвестното на правителството, касаещо бъдещото увеличение на доходите в състояние на перманентна криза в условия на трудно предвидима инфлация, същото да е обвързано с нововъведения и преустройство без предоставена концепция за развитие, съответно очаквани резултати. 

Категорично отказваме да поддържаме заблудата, че ще се проведат такива и резултатите от тях ще удовлетворят финансовите искания и очаквания на служителите в специализираните дирекции", пише в отвореното писмо.

Социалният диалог с Министерството на правосъдието е привиден, формален и неефективен, смятат от съсловната организация. Те добавят, че получавали писма от ведомството, в които исканият от тях функционален анализ на системата за изтърпяване на наказанията е квалифициран като „намеса в ръководството на структурите и управлението на системата“.

Синдикатът обвинява министърката и че не се съобразява с решенията на Комитета на министрите на Съвета на Европа и с Европейски правила за затворите, както и че няма никаква политика по доходите в сектора. 

"Всички доказателства, преди и сега, са налице, като може да се започне от решенията, за които ние биваме само уведомявани, за това какво е прието и предстои, кога ще влезе в сила, и се стигне до това, че те са взети обикновено в разрез със законови срокове, заявени намерения и най-вече против желанията на служителите.

Обръщаме внимание, че става дума за актове, които утвърждават нормативна база, без това да се е случило след допитване до служителите, било то с провеждане на анкети и проучвания или реално съобразяване, а не проформа с нашето съгласие или против, становищата и аргументите ни, като легитимна синдикална организация", пишат още надзирателите.