"Инфантилщини", "функционална неграмотност", "тежка неадекватност".

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, основен герой в "записа" от заседанието на парламентарната група на ДБ, коментира днес пред БНР решението на Слави Трифонов да преустанови преговорите за съставяне на правителство. Иванов даде да се разбере, също както преди него и дадоха да се разбере и от "Продължаваме промяната", и от БСП, че за тях действието на лидера на "Има такъв народ" обслужва изцяло интересите на ГЕРБ и ДПС. И призова да се прави разлика в говоренето. Но все пак, въпреки всичко, Иванов допуска, че все още има шанс за съставяне на кабинет.

"Разбирам, че някои парламентарни групи не провеждат такива срещи. Очевидно е, че имат известна политическа функционална неграмотност - не могат да разберат кога става дума за мое мнение, кога става дума за квалификация на взаимни позиционирания между политическите сили. Обаче да кажеш, че заради това страната трябва да бъде хвърлена в избори, е висша степен или на тежка неадекватност, или на в крайна сметка наистина някаква зависимост от плана на ГЕРБ и ДПС да искат да докажат, че без тях страната не може да се управлява. Защото само на този фон тези две партии могат да изглеждат приемливи и да се върнат във властта, за да я консумират по корупционен начин", посочи Иванов.

На въпрос вижда ли и той някаква зависимост между ИТН, ГЕРБ и ДПС, припомни предходните отдръпвания на партията на Трифонов.

"Тук става дума за една много добре установена тенденция", посочи.

И допълни, че това служи само на ГЕРБ и ДПС, на никого другиго, в т.ч. от парламентарната група на ИТН, които може би сега ще изпаднат от политиката - според социологическите агенции.

"Слави Трифонов бил видял някакво лицемерие? И какво от това? Той ще излекува българската политика от лицемерие. Това са някакви тотални инфантилщини - каквито децата в 4-5 клас чуват, че някой говори в тоалетната за тях, много се обиждат и късат връзките помежду си". 

"Хора, ние трябва да управляваме тази страна. Тя е изправена пред една от най-тежките кризи. На този фон някой се бил обидил. Кого обслужва това? ГЕРБ и ДПС. Само и само да се каже накрая, че те са единствените, които могат."

"Може да спечелят и изборите в Америка", иронизира Иванов в отговор на въпрос дали пък от ИТН не очакват да оберат протестния вот.

Съпредседателят на ДБ бе попитан и за думите му пред групата - че Тошко Йорданов му бил казал, че ако от КПКОНПИ ще се прави бухалка, то ИТН искала да участва. Като не потвърди дали това е буквално предаване на думите на заместника на Трифонов в партията.

"Това е обобщение на трайна позиция на ИТН, че КПКОНПИ може да се превърне в бухалка, което ние гарантираме, че това няма да се случи и никой от останалите не иска. Те от януари си представят, че това ще се случи и искат да имат свой представител там да налага вето - това не е загриженост за това, че ще е бухалка, а да имаш контрол върху разработките, при които са събрани достатъчно данни, че има престъпление и въпреки всичко ти да сложиш свой представител там да наложи вето", заяви Христо Иванов.

И допълни, че в разговора с групата на ДБ говорел с колегите си и им давал своя анализ. 

"Ние ме готови да ги оттеглим, за да има правителство. Обсъждаме, че сме готови да плащаме политическа цена... Ние говорим едно и също публично и вътре помежду си. Всеки може да види "задкулисието" от кухнята със записите", посочи отново по адрес на записа. 

Иванов заяви и, е в ДБ имали друга идея за профила на човека, който ще оглави антикорупционната комисия - малко по-професионален и по-неутрален, но като гледали реакцията на ГЕРБ и ДПС, и поведението на ИТН, явно Бойко Рашков бил подходящ.

"От ДПС дават сигнал, че са готови да се радикализират, защото са извън властта. Защото има шанс КПКОНПИ да застане на пътя им към консумиране на властта. Защото те не могат да живеят без нея", каза Иванов.

"Това не е някакъв риалити тв формат, в който забавляваме хората със собствения си живот. Като се нацупим "на ти си куклите, дай си ми парцалките", какъв проблем на хората решаваме. Парламентарната група на ДБ обсъжда процесите - какъв шок. Ако ПГ на ИТН реши да се самоубие заради техния лидер, който няма никаква информация какво се случва, ако те решат, да си носят отговорността за това", заяви още съпредседателят на ДБ.

Все пак, шанс за съставяне на правителство според него все още имало.

В отговор

След интервюто на Иванов Трифонов се почувства длъжен да отговори - чрез страницата си във фейсбук, както обикновено. Без да изнасял лекция за това срам и лицемерие, той говори за детството, семейството, възпитанието, училището, църквата.

"Ние трябва да се съгласяваме с всичко, което казват другите три партии, не трябва да имаме министри, не трябва да казваме колко некадърно и неадекватно е дадено решение, колко нефелен и конституционно неиздържан е даден законопроект. Трябва да си мълчим и да правим, каквото ни кажат, защото иначе ще ни обвинят, че сме с ГЕРБ и ДПС и край с нас", пише лидерът на ИТН.

И допълва:

"И днес в някакво интервю същият Христо Иванов казал – какво като Слави Трифонов видял някакво лицемерие. По думите му, след нови избори лицемерието в българската политика нямало да изчезне и аз нямало да я излекувам от лицемерието. И видете ли – важно било да управляваме тази страна. А пък ако ще да е с лицемерие. Така ли? Ами, аз не мисля така."