"Има такъв народ" няма да се върне на масата на преговорите за съставяне на правителство, а БСП още в понеделник трябва да върне мандата. Няма да подкрепи и Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. Ще подкрепи само ресорния закон - за КПКОНПИ, но не и в този му вид. 

Такава заявка даде днес депутатът на Слави Трифонов Станислав Балабанов в интервю за Нова тв. С което обаче влезе в противоречие с колежката си Ива Митева, която малко по-късно, но пред БНР обяви, че партията ще подкрепи Рашков за титуляр на КПКОНПИ. И също така, Митева намекна, че шанс за съставяне на правителство все още има. Ако обаче Христо Иванов поиска прошка.

Както е известно, записът от разговора на парламентарната група на "Демократична България" се оказа обиден за лидера Трифонов и той обяви оттегляне от преговорите. Защо в ИТН са обидени, говори и Балабанов. Едно, че вече се виждали, че партията не е "мафия", както от "Продължаваме промяната" определяха ръководството й, второ - не можело ИТН да е "патерица" на управлението, без да има министри.

"Има много страшни неща в този запис", тълкува партийната среща Балабанов.

- Обидата е по-важна от националния интерес, така ли?, попита водещата.

- Най-важно е истинското лице на задкулисието, което лъсна - че ние наистина не сме мафия за тях и тази опорка е рухнала, получи в отговор.

Какво означавало "търпими партньори", попита Балабанов. "Какво излиза, че ние сме били една патерица? Трябва да имаме равни права", направи препратка към изказването на Христо Иванов "говорителят" на Трифонов.

Той се учуди как така ИТН не трябвало да има министри. Ето, днес имало среща във формат Кирил Петков, Христо Иванов, Корнелия Нинова, издаде Балабанов. И допълни - "без нас".

Заради поредното оттегляне на Трифонов, който на практика свали правителството, ИТН отново бе обвинена: че обслужва интересите на ГЕРБ и ДПС, за да се върнат скоро на власт, както и че предприема това действие, за да възпре назначаването на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, нещо, срещу което най-ожесточено се борят именно от ГЕРБ и ДПС. 

Балабанов определи като "пълни глупости" твърденията, че от партията изобщо не са имали намерение да участват в състава на правителство с третия мандат. На въпрос ще подкрепи ли Рашков, Балабанов бе категоричен:

"Не, няма да го подкрепим".

Той не харесвал работата му като министър на вътрешните работи. И дори го обвини за катастрофата на бул. "Черни връх", причинена от покровителствания от полицаи години наред Георги Семерджиев, при която починаха две млади момичета. "Когато си върхът на иглата, ще носиш отговорност", отвърна Балабанов на въпроса може ли Рашков да носи отговорност за всеки индивидуален служител в случая с катастрофата.

ИТН обаче щяла да подкрепи закона за КПКОНПИ, като ще го редактира според собствените си виждания.

"Така че ИТН работи по антикорупционното законодателство и такова ще има - но не и така пак да пада в Конституционния съд", посочи Балабанов.

"Няма такъв вариант", отсече той на въпроса може ли партията на Трифонов да се върне на масата на преговорите.

И в унисон с ГЕРБ и ДПС, посочи на финала:

"Корнелия Нинова, ако е запазила достойнството на партията си и личното си достойнство, да върне мандата още в понеделник".

А после избирателите трябвало да решат дали са "на страната на истината" или "на страната на едни жълтопаветни лицемери". Като под "истината" трябваше да се разбира, разбира се, партията на Слави Трифонов.

Ще подкрепим

Малко след Балабанов пред националното радио Митева изненадващо обяви, че формацията й подкрепя и е подкрепяла Рашков да оглави антикорупционната комисия. Не е била съгласна само с това името му да е записано в управленската програма като категоричен избор и затова е предложила редакцията да се запише, че е номиниран. Защото все пак се гласуват правила за избора, които предхождат самия избор. На този принцип в черновата на програмата, съставена от "Продължаваме промяната", БСП и ДБ, бе записано и името на Никола Минчев за избор (отново) на председател на Народното събрание, като при официално съобщения документ името бе изпаднало.

Иначе Митева, като Балабанов, даде заявка, че ИТН ще участва в работата по измененията на антикорупционния закон между двете четения и отново подложи предложените от ПП сегашни текстове на безмилостна критика.

"Явно се уплашиха, че ще има кабинет, защото казахме "да" за антикорупционния закон и че ще подкрепим Бойко Рашков", посочи още Митева в своето тълкувание за изтеглянето на ИТН от преговорите.

Тя обаче подложи на съмнение възможно ли е Рашков да оглави комисията - заради отнетия му преди време достъп до красифицирана информация.

Митева не бе така категорична като Балабанов и по отношение на незабавното връщане на мандата. Според нея БСП трябвало да проведе разговор с парламентарно представените партии за кризата с КЕВР и тогава да се прецени. В същото време лидерката на левицата Корнелия Нинова припомни, пак по БНР, че ПП, БСП, ДБ и ИТН вече са се разбрали, че изборът на нов председател на енергийния регулатор може да стане до 12 август. Затова и бе изчислено, че ако има предсрочни избори те ще се произведат на 16 октомври. 

На финала Митева поиска от ДБ да се извини на ИТН.

"След ситуацията от петък шансовете за съставяне на кабинет са малки. Христо Иванов трябваше да поиска прошка от ИТН, да видим дали можем да направим последен опит нещо да се поправи. Излязохме от коалицията заради счупеното доверие. Влизаме в диалог, бяхме искрени, а в същото време те задкулисно се договарят. Разбрах, че не ни уважават, че не ни смятат за равностоен партньор. Доверието и диалогът, които искахме да възстановим, не се получиха... Чуваме само едни обвинения - клиширани фрази, няма доказателства за нищо", посочи тя.